Smärta skall inte förstöra sexlivet - det finns hjälpmedel.

Har någon hört talas om vestibulit? Det betyder brinnande vulva och är smärtor i underlivet. Uppstår vanligtvis i samband med sex men i vissa fall kan den här smärtan vara konstant. Man kan säga att det är en överkänslighet i nerverna, så berörs du i normala omständigheter så skulle en person med vestibulit kunna uppfatta det till en skarp, svidande/brinnande smärta. Svamp och urinvägsinfektion är sådant som kan orsaka detta tillstånd.
När en kvinna får vestibulit kan smärttillståndet sägas bero på att slemhinnan i slidöppningen är utsliten, vilket leder till att nerver växer ut och kvinnan blir extra smärtkänslig. Då sår eller liknande förslitningsskador läkt försvinner normalt nervöverkänsligheten, men hos kvinnor med vestibulit gör den inte det. Som sagt så kan en del kvinnor känna av denna smärtan i samband med samlag och ibland kan det vara som så att kvinnan fortsätter ändå och genomför alltså samlaget trots smärtan, kanske för sin partners skull. Men ibladn kan man känna smärtan så starkt att man avbryter och inte klarar att genomföra det. Det handlar inte om att kvinnan då tappar lusten (många gånger berättar kvinnan inte för sin partner om sina problem och då blir det svår för mannen att förstår vad som är fel) utan det beror som sagt på att hon inte klarar av pga smärtan. Hon känner en frustration då hon vill men pga smärtan inte kan. En del kan trots detta försöka ändå och tyvärr kan det leda till försämring. Det är inte bara i samlag och sexuellt en kvinna kan ha dessa besvär, en del kvinnor känner av det vardagligt också. För vissa kvinnor upplever det så starkt att dem inte klarar att motionera, dem blir deprimerade och mår dåligt psykiskt och för vissa kan detta även innebära sjukskrivning. Man kan bli hjälpt av ett kirurgiskt ingrepp men tyvärr fungerar inte ingreppet för alla kvinnor. Denna operation innebär att den smärtkänsliga ytan avlägsnas och täcks med frisk slidslemhinna. Men det är dock ganska ovanligt att en sådan här operation används som metod för att hjälpa kvinnor med vestibulit. Det finns bedövningssalor som stryks på det skadade slemhinnorna och en del tycker akupunktur och terapi har fungerat. Sjukgymnastik kan vara en hjälpande del i detta för då lär man sig att slappna av i muskulaturen i bäckenbotten.

Men om man nu mer än gärna vill ha sex och göra smärtan så minimal som möjligt i sambandet så finns det hjälpmedel. För att träna upp bäckenbottenmuskulaturen finns det knipkulor/smartballs som man kan använda i vardagliga livet medan man diskar, städar eller går och handlar. Man spänner, slappnar av, spänner, slappnar av och på så vis tränar man muskulaturen.
Vill man onanera så finns det bra stavar till detta ändamål, då är det viktigt att det är en stav av hårdplast (funkar även med mjukare men det är lättare med hårdplast) och att man använder sig av ett glidmedel för att minska friktionen. Det finns många olika sorters hårdplaststavar men de flesta börjar med en liten stav i början och då är en s.k ladyfinger väldigt bra till detta. Det är också en förstagångsstav som många köper i början oavsett om de har problem eller inte.

Glidmedel då? Jo, det är väldigt individuellt om vilket glidmedel som passar för en del tycker vattenbaserat är bra medan andra anser det svider men överläggande så är det ett silikonbaserat glidmedel som funkar bäst. Det positiva med ett silikonbaserat är att man kan använda det till så mycket mer än just massage och samlag. Har du torra händer/armbågar kan du smörja in dej med detta, har du en gnisslande dörr så smörjer du lite med glidmedlet på gånggärnet eller om du har en bildörr som gärna fryser fast på vintern så glid in lite medel på gummit så fryser det inte fast lika lätt.

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • Vardagen
  • 31 visningar

Gillar

Kommentarer