Sex är naturligt - Vestibulit

Nu tänkte jag ta upp någonting som många kvinnor lider av men inte många pratar om - nämligen vestibulit. Vestibulit betyder brinnande vulva vilket innebär att man har smärtor i underlivet.

När du har sex uppstår dessa smärtor vanligtvis men för många sitter tyvärr smärtorna kvar mer eller mindre konstant och dem kan lider otroligt mycket. Beröring som normalt skulle uppfattas som lätt kan för dessa kvinor uppfattas som skarpa och svidande/brinnande smärtor, för att det blir som en överkänslighet i nerverna.
Det är ingen som vet varför denna överkänslighet uppstår hos vissa kvinnor men det börjar oftast vid ett tillstånd som är smärtsamt ex. urinvägsinfektion eller svamp. När tillståndet gått över med hjälp av mediciner så släpper oftast inte smärtan. Så får du mycket urinvägsinfektion är risken stor att det övergår i vestibulit. När kvinnor ätit mycket antibiotika kan den normala skyddande bakteriefloran skadas och det är därför man kan få vestibulit.

Vissa forskare menar att det finns ett samband mellan kvinnor vars livsstil präglas av höga krav och ambition och vestibulit. Att leva under höga krav och stress sägs vara orsak till en rad andra sjukdomar, exempelvis magsår, och på samma sätt anses stressen i livsstilen påverka slemhinnorna i underlivet. Detta kan leda till sköra slemhinnor, men även till att kvinnan känner sig spänd även vid samlag, vilket leder till friktion som är påfrestande för slemhinnorna.

Forskare som anser att vestibulit är en livsstilssjukdom tror inte heller att vestibulit är en sjukdom som funnits oupptäckt länge, utan att det är en sjukdom som uppstått under senare år.

Det finns olika behandlingar du som är drabbad kan använda dig av. Det finns bedövningssalva som stryks på de skadade slemhinnorna tillexempel. En del behandlas med hjälp av akupunktion och terapi, eller sjukgymnastik då kvinnan kan lära sig slappna av i bäckenbottenmuskulaturen.

Kan man använda sexleksaker när man har vestibulit kanske du undrar? Du kan använda leksaker och du kan även ha sex - men många kvinnor avstår pga smärtan och det kan jag förstå. Aldrig roligt när det smärtar när man är i det moodet och vill ha sex med sin partner. Men glidmedel kan hjälpa till på traven och minska smärtan en aning. Om du skall ha vattenbaserat eller silikonbaserat är helt upp till dig själv, det är

väldigt individuellt. Och när det gäller stavar så är hårdplast en bra dildo för dig som lider av vestibulit. Tillsammans med ett glidmedel du känner dig trygg med så minskar friktionen och det hjälper dig till sköna stunder trots du lider av smärtan.

En ladyfinger är ett bra val om du vill prova dig fram - börja smått och öka succesivt. Den finns på lite olika ställen men ett förslag är Lustjakt.se

Om du vill läsa mer om vestibulit (detta är en liiiiten del av all information som finns) så rekomenderar jag er att gå in på www.vestibulit.se då det är en bra sida med mycket information! Kom ihåg - det är inget att skämmas över, våga prata med din partner om det så ni tillsammans kan komma till en passande lösning för just er.

I måndags skrev Misstossequeen om Testikelcancer och ni hittar hennes inlägg här. Viktigt inlägg.

Har du en fråga du vill att vi tar upp i ett inlägg? Har du en rolig historia kring sex du vill vi skall lägga upp? Har du förslag på nånting vi skall skriva om?

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • Vardagen
  • 32 visningar

Gillar

Kommentarer