Sex är naturligt - Preventivmedel

Hej alla läsare!
Detta inlägg kommer handla om olika preventivmedel - för ni vet att det är viktigt att ni skyddar er va?
Det är ju inte bara graviditet vi skyddar oss emot när vi ligger utan även emot diverse tråkiga könssjukdomar vi inte vill ha.
Det finns väldigt många olika varianter på skydd vi kan använda oss av och dem fungerar på olika sätt. Alla passar inte för varje person, utan man får helt enkelt testa sig fram för att hitta det bästa skyddet.
Tänkte tipsa om några olika preventivmedel här och det kan hända att jag missat nån, men de vanligaste jag känner till kommer iallafall upp här.

Kondom - det är det första preventivmedlet jag tänker på när jag hör just ordet preventivmedel. Det är det lättaste sättet att skydda sig då det det är så lätt att få tag på. Finns på apoteket och i våra livsmedelsbutiker, på många olika webbutiker och även på ungdomsmottagningar.
Det är nog det jag tycker är bäst, då det skyddar emot alla sjukdomar och är också ganska säkert emot oönskad graviditet. Finns i olika utförande, färger, smaker och material. Välj och vraka och ha det nice i sängen!

P-piller - detta är något jag själv inte kan använda. Jag hade p-piller flera år i min ungdom innan barnmorskan på ungdomsmottagningen sa att jag inte längre fick äta dem pga min övervikt då dem kunde ge mig blodpropp och annat skit. Fick övergå till minipiller och dem funkade inte tillsammans med mitt humör. P-piller innehåller hormoner. Måste tas varje dag och har du diarre eller magsjuka kan skyddet försvinna. Du kan styra din menstration om du skulle vilja skjuta upp några dagar exempelvis. Finns flera olika varianter att välja mellan så testa dig fram. Skyddar dock inte emot diverse sjukdomar.

Koppar/hormonspiral - sätts in och sitter kvar i 3 eller 5 år. Du behöver alltså inte tänka så mycket på ditt skydd då det finns där. Skyddar även om du har diarre eller magsjuka. Vissa får mindre mens men en del kan även få oregelbundna och rikliga blödningar. Kan göra ont vid insättning/uttagning men känns inte när den väl sitter på plats. Hormonmängden blir mindre, då den verkar lokalt i området kring livmodern om du använder hormonspiral. Kopparspiral kan användas av tjejer som inte kan använda hormoner och spiralen funkar på samma sätt som hormonspiralen, skyddar dej alltså på samma sätt. Skyddar dock inte emot diverse sjukdomar. P-stav - en mjuk plasstav som sätts in under huden och kan sitta uppåt 3 år. Hormonnivåerna blir jämnare än om man tar ett p-piller varje dag så om du har problem med hormonerna är det nog lämpligt med p-stav. På samma sätt som med spiral kan en del tjejer bli av med sin mens eller ha mindre blödningar medan andra får problem med rikligare och smärtsammare blödningar. Skyddar dock inte emot diverse sjukdomar. P-ring - en mjuk plastring med hormoner som ger en jämn och låg hormondos och ger vanligtvis regelbundna blödningar. Om du vill styra över din menstration är p-ringen ett bra alternativ då du lätt kan skjuta upp och styra över din blödning. Ger skydd även om du har magsjuka eller diarre och du slipper tänker på att skydda dig då du bara behöver byta en gång i månaden. Precis som andra kombinerade hormonskydd finns det risk för blodpropp och p-ringen skyddar inte emot diverse sjukdomar. Pessar - en silikonform som måste fyllas med spermiedödande medel vid användandet. Precis som med kondom är detta ett skydd som används just när du vill ha sex. Men till skillnad från kondom kan du använda pessar vid flera tillfällen om du bara är noga med rengöringen. Om du är en tjej som inte kan eller vill använda preparat med hormoner passar pessar på samma sätt som kondom men man måste preparera pessaret inför sex med spermiedödande medel eller pessargel. Också viktigt att tänka på att man inte får ha den inne för kort eller för lång tid - efter samlaget skall den vara kvar i slidan i minst sex timmar för att skyddet skall fungera perfekt.
I Måndags skrev Misstossequeen om könssjukdomar som är viktigt att känna till - du hittar inlägget här.

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer