Sex är Naturligt - Kondomens historia

Kondomens historia - rolig fakta!


1500-talet
Gabrielo Fallopio beskrev ett linnefodral som användes som skydd mot syfilis. Inte särskilt bekvämt, men det skyddade garanterat mot sjukdomar.

1700-talet
För att förhindra graviditet och infektioner började man använda djurtarmar. Bästa "kondomtarmen" kom från får och getter. Tarmen rengjordes och syddes ihop för hand men var obekväm och dyr.

"Jag bryr mig inte om ifall jag är innesluten i ett stycken död hud, när jag själv visar att jag är fullkomligt levande" - Casanova.

1800-talet
Goodyear uppfann gummikondomen. De var dock tjocka som cykelslangar och blev givetvis inte populära. De kristna hjälpte inte till i utvecklingen då de ansåg kondomer som okristliga eftersom de hindrade befruktning.

1901
Första kondomen med spermabehållare kom.

1910
Preventivmedelslagen stiftades i Sverige.

1930-talet
Först nu kunde man använda kondomer utan att det kändes obekvämt och utan att all känsla försvann. Nu kom nämligen den första latexkondomen som var både billigare, skönare och bättre än tidigare alternativ. Japanerna spann vidare och kom ut med färgade varianter. I Sverige rådde dock en preventivmedelslag till och med 1937 då den delvis avskaffades.

1949
Japanerna fortsatte med sina ideer och släppte kondomer som var glidmedelsbehandlade. De är nu ledande i branschen.

1970
Preventivsmedelslagen i Sverige upphör helt.

Kuriosa

Nils Adamsson
Fram till 1937 hade vi i Sverige en preventivmedelslag som sa att man inte fick sprida information om preventivmedel. Den antogs 1910. Vid avskaffandet av lagen passade Nils Adamsson, dåtidens kondomkung, på att öppna en sjukvårdsaffär som sålde kondomer. Han fick fängelse, och hans bok "Ny bok i könsfrågan" beslagtogs.

Men nu är det fritt fram att sälja, prata om och använda kondomer!

Dr. Condom
Vissa hävdar att namnet kondom kommer från Dr. Condom. Dr Condom hjälpte den engelska kungen Charles II (1630-1685) med sitt "problem" med älskarinnor som blev gravida. Kungen ska ha blivit så nöjd att han gjorde Dr. Condom adlig. Andra hävdar dock att ordet "kondom" härstammar från latinets "condus" som betyder behållare

 
 
Ifall du har förslag på ämne du vill vi skall ta upp, nån fråga du vill ha svar på, eller ställa till oss personligen så lämna gärna kommentar eller maila! Anonym går bra :)

Du har väl inte missat våra tidigare inlägg i Sex är naturligt? Dem hittar du här och här
 
 

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer

Jenniferofhbg
Jenniferofhbg,
Bra inlägg 😃👌🏼
nouw.com/jenniferofhbg
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
=) Nu har jag bara ett kvar som är tidsinställt så nu måste jag arbeta lite till och fixa fler 😊 Hehehe
nouw.com/frökenrödlök
Kommentaren har postats och kommer visas när den godkänts.