Men om man inte har den möjligheten då?

Alla vet hur viktigt det är att spara sina pengar, för alla vet att det utan förvarning kan dyka upp en händelse som kräver pengar. Har man då inte en sparad budget så ställer det till det en aning och man brukar må dåligt och få ångest och vet inte hur man skall klara sig.
Ute i våra samhällen finns många, för många, familjer som varje månad har de här problemen.
Som varje månad får slåss emot ångesten över hur dem skall klara av att ge sina barn mat.
Det är hemskt.

Jag har aldrig behövt ha det så, jag har alltid haft mat på bordet, tak över huvudet och värme.
Men, mer än så har det inte vart heller. När jag bodde i huset i skogen var ekonomin på botten många av månaderna. Men vi lyckades alltid klara oss!
Ja, mycket handlade då om felprioriteringar. Vi rökte, den kostnaden var svinhög.
Vi hade aldrig råd att göra roliga saker med vänner - kanske för att vi hellre lade pengar på skit.
Man får helt enkelt skylla sig själv.
Hade vi besparingar? Nej, aldrig. Men när det dök upp en räkning vi inte kunde betala så sålde vi alltid av nånting hemmavid för att lösa problemet för stunden.
Jag lärde mig dock en läxa där. Försökte få det att fungera efter det livet men även då sket det sig. Jag vet inte av vilken anledning men nånstans på vägen verkade jag inte bry mig förrän nu!
Nu tänker jag lite mer på steget efter, på konsekvenserna.

Jag vet att jag är sjukskriven och kommer få sjukt dålig ekonomi men det känns bra att jag har en sambo som förstår, och hjälper mig fram till dess att jag helt kan stå på mina egna ben men jag har börjat lägga undan pengar. Jag vill inte stå där en dag, när jag måste ha pengar för nånting viktigt, när måendet sviktar och man inte vet hur man skall klara sig.
Som när 1:an och 2:ans växel på bilen inte gick att lägga i och jag inte kunde köra så, var tvungen akut att lämna in bilen på reparation, en kostnad på 2200:-
Jag fick panik men min älskade sambo sa att det skulle lösa sig.
Det löste sig bra! Eftersom jag inte hade dem pengarna just då, när det krävdes så betalade Kjell reparationen, och när min lön 2 veckor senare (eller när det nu var) kom så fick han tillbaka dem.
Nu är det inte alla som har denna möjligheten, att kunna låna pengar av nära och kära - då är det bra att det finns olika hemsidor som kan hjälpa till med ett kortare smslånAtt ta lån är ingenting man borde göra hela tiden, men om man är i en sits där pengarna behövs pronto och man inte har vänner och familj som kan ställa upp - vad gör man då? Då är det ändå skönt att det finns någonstans man kan vända sig till.

Min pappa har ställt upp mycket också, med någon hyra och om det krävts till bilen.
Jag minns när mamma lånade ut pengar för att jag skulle kunna vara med på pappas 60års present. Jag hade turen att ha den möjligheten. Det har inte vart långa lån, jag har betalat av ganska fort och det har känts skönt. Det har liksom vart pengabehov för stunden och det undviker man om man har ett sparande så nu skall jag bannimig spara till sådana här viktiga saker!


Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • 408 visningar

Gillar

Kommentarer

Sandra
,
Sms-lån är väl dock det värsta man kan ta :/ om man verkligen kan betala tillbaka nästa månad så visst, men kan man inte det så är det nog väldigt lätt att hamna i en ond cirkel. Har aldrig behövt ta ett lån själv (ännu) vilket jag är väldigt glad över. Har alltid sparat och köpt alla mina möbler och även min bil kontant. Skulle aldrig ta ett sms-lån! Har hört så mycket skräckhistorier om det.
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Smslån hade jag inte heller tagit, jag har dock fått låna av partner/föräldrar/syster och det tackar jag för.
Jag vill tro att smslån egentligen enbart finns för kortfristiga lån på nån vecka eller två, för som du säger, annars hamnar man nog i en ond cirkel. Så, det är väl dubbla budskap med det där för mig. Om det är kortvarigt kan jag tycka det är okej (även om jag själv aldrig skulle utnyttja det) men annars bara jävligt korkat.
nouw.com/frökenrödlök