Känner du igen en psykopat?

Har du någon gång använt ordet psykopat som skällsord?
Då tror jag inte du menade det - många gånger säger man saker som man egentligen inte menar eller vet vad dem egentligen betyder.
Psykopat är ett sådant ord - för vet vi egentligen vad som ligger bakom och vad det är?
De flesta är överens om att psykopati är en personlighetsstörning. Det är alltså ingen sjukdom som man kan bli frisk ifrån. Man känner ingen skuld, skam, dåligt samvete eller ånger. En "normal" människa känner igen och reagerar på om någon är rädd eller ledsen, men en psykopat kan inte avkoda det, och inte blir dem själva rädda eller ledsna. Den funktionen fungerar inte i deras hjärnor. De som mördar och begår riktigt grova brott är ofta psykopater för dem förstår inte att de gör fel.

Är psykopat något man är, eller nåt man blir?
Det kan vara både arv och gener, något du föds med men behöver inte alltid vara så. Du kan bli det vid en dålig uppväxt också. Om du växer upp i en miljö där du till exempel aldrig får tröst eller kramar som barn har du ingen chans att utveckla "mjuka" värden.
Själv tror jag att det ligger latent sedan födseln, och dålig uppväxt kan påverka hur man sedan blir, men det är bara mina tankar.

Enligt vissa siffror är 2-3 % av befolkningen psykopater vilket innebär att det bara i Sverige finns omkring 200.000 st - en otroligt hör siffra tycker jag.

Hur känner man igen en psykopat?
Det är rätt svårt att upptäcka om en person är psykopat, eftersom de ofta ger ett gott första intryck. De har karisma, är självsäkra och får dig att känna dig väl till mods.
Dock har psykopater låg impulskontroll och kan bli förbannade på en sekund. Dem har svårt att lita på andra och har svårt att förstå regler som andra har satt upp.
Dem vill höras, synas och klättrar snabbt i karriären och dem vill gärna ha makt.
Rätt är något dem alltid vill ha och har en tendens att favorisera vissa personer i sin omgivning.
Vi hör oftast att det är män som är psykopater men det gäller att komma ihåg att det även är många kvinnor som beter sig på detta vis.


En psykopat är mästare på att hitta dina svaga sidor, så om du har låg självkänsla eller stort behov av bekräftelse så ser psykopaten detta och utnyttjar det. Det är inte lätt alla gånger men det gäller att försöka hålla koll på sina svaga sidor för att förstärka dem så inte psykopaten har möjlighet att nästla sig in.
Detta sker många gånger i relationer. Psykopaten ger dig all uppmärksamhet, uppmuntrar dig, bjuder ut dig och ser bara dig, allt för att få dig så trygg som möjligt. Men det han/hon vill är bara att komma under skinnet på dig för att få grepp om dig och kunna styra och dominera dig.
Är du då en osäker person är det lätt för en psykopat att bryta ner din självkänsla. Paranoia och svartsjuka är beteenden som dem dras med och många begär att du skall säga upp bekantskapen med nära och kära, han/hon vill ha koll och veta vart du är vid varje steg du tar.
Dem som har gott om pengar råkar ut för psykopaten som använder personen som personlig bankomat till dess att man tvingas gå i personlig konkurs.

16 tecken på psykopati
1. Ytlig charm och god intelligens
2. Visar inte förnekelse eller andra tecken på irrationellt tänkande
3. Ingen nervositet eller psykoneurotiska drag
4. Opålitlighet
5. Lögnaktighet och falskhet
6. Ingen ånger och skam
7. Antisocialt beteende
8. Dåligt omdöme och drar inte nytta av sina erfarenheter
9. Sjuklig självcentrering och oförmåga att älska någon annan
10. Ytligt känsloliv, utan djup
11. Påfallande avsaknad av förståelse
12. Ger dåligt gensvar till andra människor
13. Oberäkneligt och föga inbjudande beteende, berusad som nykter
14. Självmord är ovanligt
15. Opersonligt, trivialt och "osammanhängande" sexualliv
16. Brist på livsplanering, inga framtidsvisioner


Har du råkat ut för en psykopat?
Det har inte jag som tur är, eller jag har inte upptäckt det ännu men jag tror att till slut förstår man att någonting inte står helt rätt till. Jag tror att man ganska fort förstår hur det ligger till men kan också tänka mig att det är väldigt svårt att ta sig ur och rädda sig själv.
Är man i ett förhållande ser man nog bara dem bra sidorna, man förnekar att personen man är tillsammans med egentligen är en annan människa som bara vill såra.

Jag läste denna informationen och en hel del till i senaste VeckoRevyn och tyckte det var ett intressant ämne. Många lider nog i tysthet, vågar inte berätta för någon att ens partner beter sig på ett dåligt sätt, tar på sig skulden för att allt blir fel.


Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • 781 visningar

Gillar

Kommentarer

manellacentio
manellacentio,
Bara 200 000!?!? Usch det är ju en väldigt hög siffra känner jag 😣 har inte direkt råkat ut för någon psykopat men han var nog på gränsen att bli. Den kontrollen han hade över mig. Men jag såg snabbt och med hjälp av vänner blev jag av med honom. Tog typ två år innan han var borta helt från mitt liv. Men han var inte psykopat men stämmer in på en hel del av listan när jag ser tillbaka.
nouw.com/manellacentio
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Usch, det var inte roligt att läsa, vännen! Men vad skönt att du hann se tecknen i tid och kunde komma ifrån så att du inte drogs in i ett elände du aldrig klarade att dra dig ur. Starkt av dig och vilken tur att du hade vänner som kunde hjälpa. Det är fruktansvärt att det går omkring psykopater i samhället som man tror är hederliga familjemedlemmar som inte kan göra en fluga förnär, men som bär på en mörk hemlighet.
nouw.com/frökenrödlök
Ylva_Dandy_Lion
Ylva_Dandy_Lion,
Det skall mkt till att få sätta en sån diagnos, svår balans.
nouw.com/ylva_dandy_lion
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Det kan jag mycket väl tänka mig.
nouw.com/frökenrödlök