Jag fick det jag ville ha när vi skildes!

Inlägg i samarbete med


En gång i tiden var jag gift.
Jag trodde det var ett bra beslut att ta när förhållandet gick på slentrian, men det var nog det dummaste jag kunde göra. Eller jag vet inte, nu har jag testat på det och man tar dumma beslut.
Där och då kände jag mig lycklig iallafall, vi leker med tanken om att det faktiskt var så, med facit i hand vet jag nu att så inte var äkta. Men strunt samma.
Jag gifte mig iallafall.
Jag stod brud som 21 år gammal utan någon koll på viktiga saker, som äktenskapsförord.
Det är bra att skriva ett sådant avtal när man går in i äktenskapet.
Enligt äktenskapsbalken ska allt det som äkta makar äger (var för sig eller tillsammans) delas lika vid en eventuell skilsmässa, bodelning eller om någon av makarna avlider. Du äger alltså inte ensam dina saker efter att du gift dig, det är först om ni ska dela på er som allt delas lika. I sambolagen delas bara bohaget och bostaden lika men i äktenskapet delas bilar, sparkonton, olika bostäder man äger och lösöre med mera lika. När man skriver ett äktenskapsförord gör man det tydligt vad i ett äktenskap som vid ev. skilsmässa ska räknas som enskild egendom, vad som är mitt egna och vad som ska delas lika.

Ett äktenskapsförord har inget med själva äktenskapet att göra utan används först om man tvingas gå igenom en skilsmässa eller om någon av er dör. Om man inte skrivet detta avtalet kan man inte göra någonting när skilsmässan är ett faktum. Så det är ganska smart att man faktiskt skriver detta avtal, framförallt om du har ett barndomshus eller någonting med dig in i äktenskapet som betyder mycket för dig, då kan din partner inte begära att han eller hon ska ha någonting av detta vid en skilsmässa. Du kanske har byggt upp ett företag innan ni gifte er och som din partner inte har någonting med att göra, då kan ni i äktenskapsförordet skriva att det inte ska delas upp vid en eventuell skilsmässa!

Man skriver ett äktenskapsförord för att:
Minska på tvister och problem som kan uppstå vid en skilsmässa eller dödsfall.
Bevara särskilda ägodelar som enskild egendom
Skydda varandras tillgångar från att delas upp
Avtala bort hela eller delar av giftorätten
Hålla ner antalet diskussioner.

I mitt och exets äktenskap skrevs alltså inget sånt här avtal och i efterhand har det gått bra, jag hade ingenting med mig när vi träffades mer än prylar och sådant fick jag även behålla vid vår skilsmässa.
Även om man går in i ett äktenskap och litar fullt ut på sin partner kan allt hända på vägen så det är av stor vikt att man tänker sig för en och två ggr.


Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer