Intervju med en författare #4 - Anders Winckler

Har du alltid gillat läsning och skrivning?
Nej, egentligen inte. Jag läste inte mycket vare sig som barn eller tonåring. Som student och vuxen har jag läst mer, men inte mer än de flesta. Skriva har jag bara gjort de senaste fem åren. Jag har alltid hittat på historier i form av rollspelsäventyr, men inte skrivit ner dem i löpande text.

När visste du att det var författare du ville bli eller har det alltid funnits med som dröm?
Jag har haft drömmen i femton år ungefär. Innan dess var det inget jag tänkte på.

* Gör du någonting annat utöver skrivandet, yrkesmässigt?
Jag jobbar knappt halvtid som IT-konsult.

Hur kommer det sig att du valt din genre?
Jag har alltid hittat på deckargåtor i olika form. Oftast i fantasymiljö eller skräckmiljö, men några gånger även i realistisk miljö. När jag skulle börja skriva hade jag nog med att lära mig själva hantverket, och då kändes det logiskt att använda den erfarenhet jag redan hade av att konstruera gåtor och lägga ut ledtrådar i lagom takt.

Hur många böcker har du släppt?
En och jag håller på med den andra i samma serie.

När du kommer på en historia, hur gör du för att inte glömma bort dina ideèr?
Jag har ett antal idéer på böcker i olika genres. Det är bara min nästa bok jag har fäst på papper, de andra finns bara i mitt huvud. När jag sedan börjar jobba med boken skriver jag på lösa papper, i en anteckningsbok, i olika dokument i word eller excel.

Ägnar du dig åt ett projekt i taget eller kan du skriva på fler böcker samtidigt? Hur gör du isåfall för att hålla isär intrycken/ideèrna/tankarna för vardera bok?
Jag försöker hålla mig till en bok i taget. Samtidigt har jag en tanke på vad som skall hända framåt i serien, för att kunna så små frön i tidigare böcker. Men att hålla sig till en bok är svårt. Jag glider hela tiden iväg och funderar på vilka andra böcker man skulle kunna skriva.

Använder du mycket från ditt egna liv i dina böcker, så som personer, platser, händelser du vart med om osv? Eller hur får du inspirationen?
Det är oundvikligt att inte använda delar av olika personer. Det är ju så man känner till hur människor fungerar, och jag vill att mina karaktärer känns realistiska. Men jag har medvetet försökt att inte använda en verklig person som mall för en viss karaktär. Platserna i min första bok är påhittade. Min andra kommer att utspela sig i Mölndal och Göteborg. Då blir det verkliga platser. Händelserna är fiktiva.

Tar det lång tid från första tanke till en släppt bok?
a, första gången tog det minst sju år. Andra boken skall vara klar mindre än två år efter att jag började tänka på den.

Vad vill du att läsarna skall få ut av att läsa dina böcker?
Främst skall det vara spännande, man skall vilja veta vad som hänt. Men samtidigt är det viktigt att det som händer och hänt är rimligt och att karaktärerna känns trovärdiga. Det jag skriver är tänkt som underhållning, så några djupare budskap finns inte.

När tycker du det är bäst att skriva på ett projekt? Skriver du när som eller avser du tid för att skriva?
Jag har så mycket annat att göra med halvtidsjobb och fyra barn med deras aktiviteter. Därför måste jag sätta av tid och försöka skriva då, vare sig jag har lust eller inte. Men jag har nästan alltid lust, så det brukar inte vara något problem.

Har du någon speciell plats där du skriver eller har du alltid med dig ett skrivblock och antecknar när du kommer på någonting eller har en stund över?
Jag har nästan alltid med mig ett anteckningsblock. Men mest skriver jag hemma, på biblioteket eller på något kaffe.

Vad uppskattar du som författare mest med böcker och vad gillar du själv att läsa?
Jag gillar enkelheten. Alla kan skriva en bok. Man behöver bara en dator, eller papper och penna. Med dessa enkla hjälpmedel kan man sedan bygga upp sin egen värld och fylla den med olika karaktärer.
När det gäller min egen läsning är det informationsdensiteten jag tycker om. Text för över så mycket information. Skall man förmedla tankar eller en berättelse finns inget bättre sätt.

Vilken är den bästa debuten genom tiderna enligt dig?
Oj, det vet jag inte. Generellt blir författare bättre med tiden (det är ju också rimligt ...).
Jag vet inte vilka böcker som är debuter och inte.

Finns det någon bok i handeln som du gärna hade stått som författare på?
Massor! Världen är full av fantastiska böcker jag gärna skulle ha skrivit. Måste jag välja en får det bli Sagan om ringen.

Finns det några nackdelar med att vara författare?
Ja, det betalar sig inte så bra (för de flesta).

Om du fastnar i ett projekt, hur kör du vidare då? Har du något knep för att inte bli för uppstressad eller uttråkad när du fastnar?
De få gånger det hänt så tar jag ett nytt dokument och bestämmer mig för att bara skriva på och sedan slänga. Då lossnar det, och inte sällan blir det något som går att använda.

Ser slutresultatet ut på samma sätt som dina första tankar inför en ny bok?
Den första boken blev i stort sett som jag tänkte mig sju år innan den kom ut. Detaljer har så klart byggts ut och ändrats, men den övergripande plotten är den samma som de dokument jag hittat från 2010.

Har du tips till mina läsare om någon skulle vilja bli författare?
Övning ger färdighet. Om man tycker om att bli bättre på att skriva så finns det alltid en anledning att fortsätta, även om det man skriver just då är värdelöst. Sedan handlar det om uthållighet, både i form av sittfläsk i projektet och att orka skriva nästa bok.

Kan du avslöja om det finns något nytt projekt på gång, vad har vi att vänta oss?
Ja, nästa del i min serie. Den är klar som synopsis och råmanus, så nu skall jag ”bara” fylla i luckorna.
Därefter blir det två böcker till i samma serie.
Utöver det har jag konkreta idéer på två andra böcker, i andra genrer.


Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer