Intervju med en författare #39 - Malva B

Har du alltid gillat läsning och skrivning? Ja! Och jag har alltid velat berätta saker. Innan jag kunde skriva försökte jag härma min storebrors skrivstil och fyllde sida upp och sida ned i hans anteckningsbok med oläsligt kludd.

När visste du att det var författare du ville bli eller har det alltid funnits med som dröm?
Mitt favoritämne i skolan var svenska och jag har skrivit dagbok så länge jag kan minnas. Men det tog lång tid innan jag vågade skriva för någon annan än skrivbordslådan.

Gör du någonting annat utöver skrivandet, yrkesmässigt?
Ja, jag kan inte försörja mig på mitt skrivande. Inte ännu. Men ”Begär” har just släppts på polska och finns också på danska, engelska, spanska, tyska och holländska så planen är förstås att ta hela världen med storm och att nån gång bli författare på heltid!

Hur kommer det sig att du valt din genre? Jag har alltid fascinerats av olika kulturers komplicerade förhållande till sex så det var inte så konstigt att jag började skriva erotiska noveller som utspelas i olika länder.

Hur många böcker har du släppt?
Jag har skrivit många noveller men bara släppt en novellsamling i en bok, nämligen ”Begär”.

När du kommer på en historia, hur gör du för att inte glömma bort dina idéer?
Jag spelar ofta in mina tankar eller antecknar på mobilen.

Ägnar du dig åt ett projekt i taget eller kan du skriva på flera böcker samtidigt? Hur gör du i så fall för att hålla isär intrycken/idéerna/tankarna för vardera bok?
Jag arbetar oftast på flera saker samtidigt och skapar då olika mappar i datorn för varje projekt. Jag är en riktig idéspruta men de flesta idéerna blir det tyvärr aldrig någonting av.

Använder du mycket från ditt egna liv i dina böcker, så som personer, platser, händelser du vart med om osv? Eller hur får du inspirationen?
Jag har besökt alla länder där mina noveller utspelas och jag stjäl friskt av folks samtal på bussen och krogen. Jag samlar alltså idéer och får inspiration från verkligheten runt omkring mig och mitt eget liv men det behöver inte ha någonting med erotik att göra. Det kan vara en tidningsartikel om dödsstraff på homosexuella i Uganda som upprört mig eller ett radioprogram om hur en lärare träffade sitt livs kärlek för femtio år sedan. Idén till novellen ”Utflykten” fick jag till exempel när jag själv var med om en lindrig bilolycka.

Tar det lång tid från första tanke till en släppt bok?
Ja, fast noveller går ju betydligt fortare att skriva än en roman.

Vad vill du att läsarna skall få ut av att läsa dina böcker?
Som författare är jag gränslös och vill att mina läsare också ska våga släppa sina hämningar. Det är viktigt att utmana tabun och att inte döma, tycker jag.

När tycker du det är bäst att skriva på ett projekt? Skriver du när som eller avsätter du tid för att skriva?
Jag skriver oftast på kväller och helger. Då försöker jag avsätta tid men det blir inte alltid som jag tänkt mig. Jag är inte en superstrukturerad person.

Har du någon speciell plats där du skriver eller har du alltid med dig ett skrivblock och antecknar när du kommer på någonting eller har en stund över?
Jag skriver oftast på biblioteket eller i någon av universitetets läsesalar. Blir ju en kul krock också när jag filar på ord om orgasmer medan min omgivning studerar juridik eller ekonomi.

Vad uppskattar du som författare mest med böcker och vad gillar du själv att läsa?
Jag älskar författare som får mig att glömma tid och rum, som får mig att förlora mig i deras universum. Sedan spelar själva genren inte så stor roll. Jag läser allt.

Vilken är den bästa debuten genom tiderna enligt dig?
”Ett moln på min himmel” av Françoise Sagan. Tänk att skriva en av århundradets bästa böcker som 18-åring!

Finns det någon bok i handeln som du gärna hade stått som författare på?
Det finns många! Jag har stor förkärlek för böcker som handlar om starka kvinnor, både romaner och fackböcker. Om det inte tog så otroligt lång tid att göra all research skulle jag väldigt gärna ha skrivit någon av de senaste biografierna om Selma Lagerlöf eller Elin Wägner.

Finns det några nackdelar med att vara författare?
Det tar väldigt lång tid att skriva och det är otroligt dåligt betalt.

Om du fastnar i ett projekt, hur kör du vidare då?
Har du något knep för att inte bli för uppstressad eller uttråkad när du fastnar? Att diska och dammsuga funkar alltid. Att göra något totalt intelligensbefriat utan distraktioner. Om jag är lite mer ambitiös, kan jag kanske ta en promenad eller gå till simhallen. Det finns ju inget tråkigare än att simma men det gör under med kreativiteten!

Ser slutresultatet ut på samma sätt som dina första tankar inför en ny bok?
Nja, inte riktigt.

Har du tips till mina läsare om någon skulle vilja bli författare?
Författare är sällan något man blir, tror jag. Alla författare jag känner har ett ”vanligt” jobb på dagarna för att kunna betala räkningarna och skriver sina berättelser på fritiden. Det börjar som en hobby och tar alltmer tid liksom.

Kan du avslöja om det finns något nytt projekt på gång, vad har vi att vänta oss?
Hittills har jag bara skrivit noveller. Det formatet verkar funka bra för erotik men jag har faktiskt länge funderat på att skriva en kortroman. Kanske återvänder jag till Julia och Jonathan, Frida och Peace, eller någon av de andra karaktärerna i ”Begär” och ser vad som hänt dem på sistone? Jag skulle också gärna skriva tillsammans med en annan författare. Det blir ju lite ensamt ibland att bara umgås med sig själv.

Besök gärna Malva B på instagram!
Ett tips - håll utkik på min instagram (frokenrodlok) i början av Januari där jag lottar ut hennes bok "Begär".

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer