Intervju med en författare #32 - Camilla Linde

      Fotograf: Emelie Asplund                Klicka på snabbfaktan om du vill se större

~ Har du alltid gillat läsning och skrivning?
Ja, jag var en bokmal redan som liten. Jag ville gärna läsa ”över” min ålder och testade på Stephen King redan som nioåring. Vissa vuxna rynkade på näsan åt det, men jag hade den ofantliga turen att ha en farfar som alltid uppmuntrade mig i mitt läsande. Det är jag väldigt tacksam för nu. Han visade mig att det viktiga är inte VAD du läser, utan ATT du läser. Skrivandet har också funnits med tidigt. För några månader sedan hittade jag faktiskt en stor bunt med egenproducerade böcker som jag gjorde i lågstadiet. Vissa var oskyldiga berättelser, som ”historien om den lilla hunden”. Andra betydligt mörkare saker!

~ När visste du att det var författare du ville bli eller har det alltid funnits med som dröm?
Mitt första drömjobb var att bli dinosaurieforskare. Men efter det dök författare upp, och sedan har det alltid funnits med i bakgrunden. Jag visste ganska tidigt att jag gillade att berätta historier.

~ Gör du någonting annat utöver skrivandet, yrkesmässigt?
Ja, jag jobbar som verksamhetsutvecklare på Röda Korsets Ungdomsförbund. Där är mitt fokus läxhjälp. Det kan bli körigt ibland, att ha två jobb, så det gäller verkligen att hitta en balans. Det har varit min stora utmaning sedan jag debuterade. Men jag har såklart också en sån ofantlig tur att jag får göra det jag brinner för, på båda mina jobb!

~ Hur kommer det sig att du valt din genre?
Jag är lite splittrad eftersom jag både skriver science fiction (främst för barn) och skräck (för vuxna). Men jag ser det som en fördel att kunna hoppa mellan genrer och att skriva för olika åldrar. Då håller jag mig själv på tårna och tvingar mig att utmana mig själv. Det är sällan jag tröttnar på att skriva eftersom det blir så varierat.

~ Hur många böcker har du släppt?
Jag har släppt tre egna böcker i min barnboksserie ”Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå” (den fjärde är under produktion och kommer i höst). Sedan har jag även fått noveller publicerade i en hel drös med antologier (bland annat 13 svarta sagor om superskurkar, Efter stormen, 13 svarta sagor om ond bråd död).

~ När du kommer på en historia, hur gör du för att inte glömma bort dina ideèr?
Jag sparar lösryckta ord och meningar lite varstans. I mobilens anteckningar, på kvitton, baksidan av kuvert. Ibland kan de dock vara så lösryckta att det är svårt att förstå vilka genialiska tankar jag egentligen hade.

~ Ägnar du dig åt ett projekt i taget eller kan du skriva på fler böcker samtidigt? Hur gör du isåfall för
att hålla isär intrycken/ideèrna/tankarna för vardera bok?
Förut jobbade jag alltid med ett projekt i taget. Men nu, med två små barn hemma och med begränsad energi, försöker jag ”följa glädjen”, och välja det som känns roligast för stunden. Det innebär att jag kan hoppa rätt vilt mellan projekt. Kanske småpilla i något som egentligen är ganska klart ena dagen och flödesskriva helt ny text nästa dag. Fördelen är att skrivandet känns mycket mer lustfyllt. Nackdelen är att det känns som jag aldrig blir klar med något när jag hoppar fram och tillbaka hela tiden! Men just nu är det definitivt en fördel att kunna välja olika delar i processen, baserat på vad som känns roligast.

~ Använder du mycket från ditt egna liv i dina böcker, så som personer, platser, händelser du vart med om osv? Eller hur får du inspirationen?
Jag använder mig inte så mycket av t.ex. personer, men desto mer av känslor jag upplevt. Till exempel i tredje delen i min barnboksserie, Jakten på spökskeppet. Där får huvudpersonerna i uppdrag att hitta det legendariska spökskeppet. Under den fartfyllda handlingen finns det ett tema om utanförskap och att inte känna sig riktigt hemma någonstans. Det är något jag ofta kommer tillbaka till i mina texter. Att söka efter sitt sammanhang.

~ Tar det lång tid från första tanke till en släppt bok?
Det är väldigt olika. Första boken tog lång tid innan den kom ut eftersom det tog lång tid innan den hittade ett förlag. De andra böckerna har tagit ungefär ett år per bok att göra. Texten färdigställs på ett par månader, men illustrationerna är det som oftast tar mest tid. Första utkastet brukar gå snabbt att skriva, men sedan behövs det många vändor av redigering innan det är läsbart.

~ Vad vill du att läsarna skall få ut av att läsa dina böcker?
Jag vill framför allt att mina läsare ska ha roligt, att de ska kunna försvinna in i en annan värld för en stund samtidigt som det ska finnas med djupare teman om t.ex. utanförskap och att vara den man är. En annan sak som jag brinner lite extra för är att nå de barn som kanske inte läser så mycket i vanliga fall- Jag blir så himmelens glad när en förälder hör av sig och berättar att mina böcker fått deras tidigare läsovilliga barn att hitta glädjen i läsningen. Ingenting slår den känslan! (okej, kanske om Pixar skulle höra av sig om att göra böckerna till film ;)

~ När tycker du det är bäst att skriva på ett projekt? Skriver du när som eller avser du tid för att skriva?
När livet tillåter. Som småbarnsförälder gäller det att ta vara på de små stunderna. Får jag välja tycker jag dock bäst om att skriva på natten (vilket inte heller passar så bra med småbarnslivet!)

~ Har du någon speciell plats där du skriver eller har du alltid med dig ett skrivblock och antecknar när du kommer på någonting eller har en stund över?
Det är också väldigt olika. Jag tycker mycket om att skriva för hand (framför allt det första utkastet som jag ofta skriver väldigt snabbt). Då är det schysst att ha med sig en anteckningsbok och skriva på tåget, på uteplatsen eller när jag får en stund över. Annars gillar jag att sitta i köket och skriva.

~ Vad uppskattar du som författare mest med böcker och vad gillar du själv att läsa?
Allra mest gillar jag historier med mörker. Inte mord och död nödvändigtvis, men där det finns ett mörker i personer eller händelser. Jag är helt klart en sucker för olyckliga slut. Mina första stora läsupplevelser var ”Vackre Svarten” och ”Skriet från vildmarken”. Den sistnämnda tycker jag fortfarande är det vackraste som skrivits.

~ Vilken är den bästa debuten genom tiderna enligt dig?
Oj, Pippi Långstrump kanske?

~ Finns det någon bok i handeln som du gärna hade stått som författare på?
Så många! Men jag måste nog välja Stephen Kings ”Dark Tower”-serie. Det är mina absoluta favoritböcker och jag blir fortfarande stum av förundran när jag tänker på hur det är möjligt att skapa en sådan värld. Det borde kännas nedslående, för jag kommer ju aldrig någonsin att komma i närheten av det, men jag finner snarare en tacksamhet över att någon på denna jord har kunnat skapa något så stort, komplext och fascinerande. För mig innebär riktigt bra böcker en värld att uppslukas av, en värld du aldrig får nog av. Det har Stephen King lyckats med.

~ Finns det några nackdelar med att vara författare?
Att det är så otroligt svårt att livnära sig på det. Ibland kan det också kännas ensamt, men hittar man sitt sammanhang med bra skrivande personer så kan man få världens bästa kollegor och vänner. Där finns också helt nya möjligheter idag. Många av mina bästa vänner har jag hittat genom att diskutera skrivande på instagram och facebook!

~ Om du fastnar i ett projekt, hur kör du vidare då? Har du något knep för att inte bli för uppstressad
eller uttråkad när du fastnar?
Jag byter projekt. Förut kunde jag sitta och stånga huvudet blodigt mot ett problem tills jag löst det, men med den lilla energin jag har nuförtiden så väljer jag det som känns roligt. Ofta kommer också lösningen på ursprungsproblemet när jag är mitt uppe i något annat.

~ Ser slutresultatet ut på samma sätt som dina första tankar inför en ny bok?
Jag har ganska vaga tankar om boken när jag börjar. Oftast har jag slutet klart för mig, men vägen dit är desto otydligare. Vissa författare gillar att skriva detaljerade synopsis, men jag går väldigt mycket på känsla. Jag har en uppfattning om var historien ska leda, men hur den kommer dit brukar inte utkristallisera sig förrän jag faktiskt sitter ner och skriver. Det är en vansinnig process egentligen, lite som att åka bergochdalbana, men jag älskar den. Det är en process som passar mig.

~ Har du tips till mina läsare om någon skulle vilja bli författare?
Att läsa mycket, skriva mycket och att inte ge upp. Inte särskilt originella grejer, men framför allt det sistnämnda tål att upprepas. Mycket tar tid med skrivandet, och är jobbigt. Först ska själva boken bli klar, och för många är det den stora grejen. Men det slutar ju inte där. Sen ska den skickas in till förlag. Har man tur blir det utgivning, men i många fall leder det till en ändlös flod av refuseringsmail som kan få en att helt tappa tron på sig själv och sitt skrivande. Det finns så många tillfällen under vägen att ge upp. Allt handlar om att inte göra det.

~ Kan du avslöja om det finns något nytt projekt på gång, vad har vi att vänta oss?
I höst kommer som sagt den fjärde delen i serien om Snack Parrow och hans vänner: Den försvunna pokalen. Här åker Snack och hans vänner till Circkus Q för att titta på den årliga solsegels-regattan. Men tävlingens pokal blir stulen och Snack och hans vänner dras in i jakten på den. Parallellt med det har jag börjat skriva på del fem. Och så är jag lite lockad att skriva något skräckigt. Om det bara fanns mer tid!

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer

asemartensson
asemartensson,
Gillar du att läsa mkt böcker ?:)
nouw.com/asemartensson
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Hehe .. Ja, framgår inte det ;D
nouw.com/frökenrödlök
Kamilla,
Helt ny författare för mig men alltid lika roligt att få nya tips och lära känna författarna lite bättre
kamillaskamera.com/
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Det är det som min tanke är med intervjuerna =)
nouw.com/frökenrödlök
Yela,
Dina författarintervjuer är alltid så himla bra & verkligen jätteintressanta frågor du ställer! Skräckböcker är något jag verkligen gillar att lyssna på så får spana in Camillas böcker om det 😃
yela.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vad roligt att höra, vad glad ajg blir =)
nouw.com/frökenrödlök
MissJohansson
MissJohansson,
ytligare En riktigt fin intervju! Du ör så duktig! ❤️Kram!
nouw.com/missjohansson
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vad roligt att höra, tackar =)
nouw.com/frökenrödlök
Amandizan
Amandizan,
Hennes vuxna böcker skulle jag vilja läsa. Och precis som hon älskar jag Stephen king 😍han är en fantastisk författare. Jag läste också hans böcker som liten😂
nouw.com/amandizan
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Du får leta upp dem =)
nouw.com/frökenrödlök