Intervju med en författare #26 - Anna Keiler

Klicka på snabbfrågorna så ser du dem större!

~ Har du alltid gillat läsning och skrivning?
Ja, jag slukade böcker i tonåren och jag och en kompis skrev en bok (för hand!!) när vi gick i gymnasiet. Det var innan jag kunde några författartekniska knep och det var även före internet så det var svårt att göra research. Vi skrev vartannat kapitel och det var en spänningsroman som utspelade sig i Australien på 1800-talet. Boken blev inte utgiven, jag tror inte ens att vi skickade den till förlag, men jag har fortfarande kvar de handskrivna sidorna i en pärm!

~ När visste du att det var författare du ville bli eller har det alltid funnits med som dröm?
Som sagt, jag har alltid gillat att skriva så drömmen har nog alltid funnits där men det är först på senare år som jag har tagit tag i drömmen, gått författarkurser (många) och satt mig ner på ändan och börjat skriva, och jisses vilket slit det är att skriva en bok, men det är ett roligt slit! Och så värt det när boken kommer ut och folk läser och lyssnar och gillar det jag skriver.

~ Gör du någonting annat utöver skrivandet, yrkesmässigt?
Ja, jag jobbar som pensionsadministratör på ett försäkringsbolag. Men förhoppningen är att kanske någon gång kunna leva på mitt skrivande.

~ Hur kommer det sig att du valt din genre?
Jag läser mest feelgood och ser helst på feelgoodfilmer, så att skriva feelgood faller sig naturligt. Det är så mycket elände i världen så en feelgoodbok är en bra verklighetsflykt tycker jag.

~ Hur många böcker har du släppt?
Två romaner: Nyckeln till det förflutna och Flickvänskontraktet. Och så har jag medverkat i flera novellantologier.

~ När du kommer på en historia, hur gör du för att inte glömma bort dina idéer?
Jag har alltid en anteckningsbok med mig där jag skriver upp allt från en rolig kommentar till en romanidé.

~ Ägnar du dig åt ett projekt i taget eller kan du skriva på fler böcker samtidigt? Hur gör du isåfall för att hålla isär intrycken/idéerna/tankarna för vardera bok?
Jag försöker hålla mig till ett projekt i taget, för annars är risken att inget blir klart.

~ Använder du mycket från ditt eget liv i dina böcker, så som personer, platser,
händelser du varit med om osv? Eller hur får du inspirationen?
Jag tar en hel del från egna erfarenheter. Ni som har läst Flickvänskontraktet vet att den börjar med ett bröllop i Ingarö Kyrka. Jag bor i närheten av den kyrkan, så det var lätt att göra research. Och ni som läst Flickvänskontraktet vet också att Micke och Frida går fel när de ska till sitt hotell. Exakt det hände mig och min familj och det var mitt fel. Men mycket är såklart påhittat i boken också, framförallt är alla karaktärer påhittade.

~ Tar det lång tid från första tanke till en släppt bok?
Ja! Det tar ungefär ett år att skriva en bok med råmanus, redigering, lektör, skriva om, testläsare, skriva om, redigera. Sedan skicka till förlag och vänta på svar. För de som inte har ett heltidsjobb också kanske det går fortare.

~ Vad vill du att läsarna skall få ut av att läsa dina böcker?
Om läsarna får ett leende på läpparna, en varm känsla i magen och kanske en glädjetår i ögat så tycker jag att jag har lyckats.

~ När tycker du det är bäst att skriva på ett projekt? Skriver du när som eller avsätter du tid för att skriva?
Jag skriver när jag hinner, på kvällar och helger.

~ Har du någon speciell plats där du skriver eller har du alltid med dig ett skrivblock och antecknar när du kommer på någonting eller har en stund över?
Jag skriver bäst hemma i en bekväm fåtölj. Jag måste ha tyst omkring mig för att kunna koncentrera mig. En del författare kan sitta på ett café och skriva och det låter så mysigt, men det funkar inte för mig, för mycket distraktioner.

~ Vad uppskattar du som författare mest med böcker och vad gillar du själv att läsa?
Jag gillar böcker med ett högt tempo och jag läser mest feelgood men även en och annan spänningsroman. Nu när jag själv skriver så tänker jag mycket på hur andra författare skriver, och kan jag lära mig något eller få nya idéer så är det ett plus.

~ Vilken är den bästa debuten genom tiderna enligt dig?
Det måste vara Harry Potter. För visst var det hennes debut? Synd att inte jag kom på den idén före J K Rowling ;-)

~ Finns det någon bok i handeln som du gärna hade stått som författare på?
Livet efter dig av Jojo Moyes. Bakom stängda dörrar av B A Paris. Och som sagt Harry Potter.

~ Finns det några nackdelar med att vara författare?
Det finns det säkert men jag kan inte komma på någon just nu. Fast det är en rätt märklig bransch och det får man vara beredd på.

~ Om du fastnar i ett projekt, hur kör du vidare då? Har du något knep för att inte bli för uppstressad eller uttråkad när du fastnar?
Om jag blir uttråkad av något jag skriver så kommer läsaren också att bli uttråkad när han eller hon läser och då ska det inte vara med i manuset. Men om jag fastnar på ett kapitel så lämnar jag det tillfälligt och skriver en scen jag tycker är roligare just då. Jag skriver aldrig i kronologisk ordning. Först skriver jag början, sedan skriver jag slutet, därefter skriver jag de kapitel jag tycker är roligast att skriva. Sedan fyller jag ut och det brukar visa sig att början som jag skrev först inte alls blir första kapitlet. Det blir förstås mycket redigering när man gör som jag, men redigeringen är det roligaste tycker jag, så det gör inget.

~ Ser slutresultatet ut på samma sätt som dina första tankar inför en ny bok?
Jag brukar ha ett ungefärligt synopsis. Men under tiden jag skriver kommer jag på nya saker och manuset kan ta lite andra vändningar än jag först tänkt. Ibland hittar karaktärerna på saker också, och mina fingrar skriver något jag inte ens vet att jag har tänkt. Det är rätt coolt!

~ Har du tips till mina läsare om någon skulle vilja bli författare?
Gå författarkurser och lär dig hantverket! Det är inte bara att sätta sig ner och skriva, utan man måste lära sig gestaltning, dramaturgi, perspektiv, hur man skriver dialog, hur man bygger intressanta karaktärer och alla andra författarknep. När man väl börjar skriva behöver man vara envis och målmedveten för att ro projektet i land. Och för att inte tröttna måste man skriva om något man tycker är kul, med tanke på hur många gånger man behöver läsa det man själv har skrivit.

~ Kan du avslöja om det finns något nytt projekt på gång, vad har vi att vänta oss?
Jag skriver på uppföljaren till Flickvänskontraktet. Jag räknar med att den kommer ut 2020. Efter det ska min författarkompis Susanne Ahlenius och jag skriva klart vår gemensamma bok i genren romance, som är en "sub-genre" till feelgood. Vi påbörjade boken för flera år sedan och har skrivit ca två tredjedelar, sedan kom saker emellan men snart så kan vi fortsätta med den och det ser jag fram emot.

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer

moahhansson
moahhansson,
Så kul med frågor o svar att få veta mer om dig 😊
nouw.com/moahhansson
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Är inte jag som är intervjuad, är en författare!
nouw.com/frökenrödlök
Annaasvensson
Annaasvensson,
Vilken intressant intervju, jag själv som vill bli författare hoppas att du en dag intervjuar mig angående min bok som förhoppningsvis kommer komma ut om något år 😍❤️
nouw.com/annaasvensson
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Åh vad roligt att du vill det =) Med tanke på att min intervjuserie heter med författare så skall ju personen ha släppt en bok, så när du släppt den så kan jag absolut intervjua 😉 😉 😉
nouw.com/frökenrödlök