Intervju med en författare #2 - Sara H Olsson

Har du alltid gillat läsning och skrivning?
Ja! Minns att jag skrev massor av små böcker när jag gick i fyran. Vi fick en uppgift att göra en bok med illustration på omslaget. Jag hade så många idéer att jag nog skrev 10 böcker! Läsningen kom igång ordentligt när jag plöjde ”Sagan om Isfolket” i tonåren.

När visste du att det var författare du ville bli eller har det alltid funnits med som dröm?
Det har alltid varit en dröm. Men bestämde mig gjorde jag när jag fick mitt tredje barn 2013. Då kände jag att det var dags att ta tag i alla drömmar på riktigt.

Gör du någonting annat utöver skrivandet, yrkesmässigt?
Jag driver ett bokförlag. Världens roligaste jobb! Så jag jobbar med böcker på heltid. Både mina egna och andras!

Hur kommer det sig att du valt din genre?
Jag älskar att läsa feelgood och humor. Och när jag skriver blir det lättsamt och kul. Det landade jag i ganska snabbt. Jag har en hemlig dröm att skriva skräck, men jag vet inte om det skulle gå. : )

Hur många böcker har du släppt?
Två romaner har jag släppt. Den tredje har jag börjat skriva och planerar att släppa den lagom till bokmässan 2018.

När du kommer på en historia, hur gör du för att inte glömma bort dina ideèr?
Jag mailar mig själv. Det kan bli tio korta mail om dagen med idéer jag inte vill glömma bort. Annars har jag massor av anteckningsblock så jag skriver överallt.

Ägnar du dig åt ett projekt i taget eller kan du skriva på fler böcker samtidigt? Hur gör du isåfall för att hålla isär intrycken/ideèrna/tankarna för vardera bok?
Jag har flera idéer på gång i huvudet, men jag tvingar tillbaka dem för att fokusera på ett projekt åt gången. Har nog handling till fem romaner som ligger och marinerar i hjärnan, men de plockar jag fram senare!

Använder du mycket från ditt egna liv i dina böcker, så som personer, platser, händelser du vart med om osv? Eller hur får du inspirationen?
Det är mycket från mitt eget liv i mina böcker. Platser och händelser absolut!

Tar det lång tid från första tanke till en släppt bok?
Min första bok tog ett par år att göra klart. Men då hade jag ingen deadline vilket jag behöver ha. Både för andra boken och tredje har jag skrivit ljudboksavtal och sålt in böckerna till bokhandeln redan innan de varit klara. Jag gillar pressen. Då har jag liksom lovat och måste skriva klart. Så ca 4 månader skulle jag säga att det tar. Plus lite redigeringstid.

Vad vill du att läsarna skall få ut av att läsa dina böcker?
Jag vill att man ska koppla av och bli underhållen en stund. Kanske fnissa lite också. Det är inga djupa böcker utan ren underhållning.

När tycker du det är bäst att skriva på ett projekt? Skriver du när som eller avser du tid för att skriva?
Jag skriver på kvällar och helger. Lurar med musik i öronen och sedan flyter det på. Jag planerar in min skrivtid. Då är det fokus. Om man skulle vänta på inspirationen så skulle det inte bli någon bok. Ofta är det djupa suckar och ursäkter innan man kommer till skott, men när jag väl satt mig och pluggat in musiken så släpper det.

Har du någon speciell plats där du skriver eller har du alltid med dig ett skrivblock och antecknar när du kommer på någonting eller har en stund över?
Vid köksbordet är min bästa plats. Ibland i soffan. Aldrig vid skrivbordet : )

Vad uppskattar du som författare mest med böcker och vad gillar du själv att läsa?
Nuförtiden har jag så himla lite tid att läsa ”färdiga” böcker. Det blir mest manus. Men när jag väl får en stund över föredrar jag feelgood. Något lättsamt.

Vilken är den bästa debuten genom tiderna enligt dig?
Älskar Kajsa Ingemarssons ”På det fjärde ska det ske”. Den har jag läst flera gånger.

Finns det någon bok i handeln som du gärna hade stått som författare på?
Vilken som helst av Martina Haags böcker : )

Finns det några nackdelar med att vara författare?
Nackdelarna är väl att man inte kan göra alla nöjda. Ibland får man dåliga recensioner vilket är jobbigt.

Om du fastnar i ett projekt, hur kör du vidare då? Har du något knep för att inte bli för uppstressad eller uttråkad när du fastnar?
Jag har en liten författargrupp som jag träffar minst en gång i månaden (och pratar med på Messenger varje dag). De är ovärderliga för mig. Har vi något problem i skrivandet kan vi bolla det med varandra och hjälpas åt att komma vidare.

Ser slutresultatet ut på samma sätt som dina första tankar inför en ny bok?
Nej aldrig, haha! Mina karaktärer hittar alltid på grejer som jag inte räknade med från början! Men i stora drag skriver jag ner vad som ska hända innan jag sätter igång, så att jag har en plan på åt vilket håll jag ska. Sedan kan det ta olika vägar under tiden, men det är bara kul!

Har du tips till mina läsare om någon skulle vilja bli författare?
För det första: Skriv boken! Bara skriv! Vänta inte på att inspirationen ska komma eller att du ska vakna en morgon med en historia i huvudet. Det kommer aldrig hända. Man måste jobba fram den. Rumpan på stolen och skriv : )
Skaffa författarvänner att bolla frågor och idéer med. Som sagt ovärderligt!

Kan du avslöja om det finns något nytt projekt på gång, vad har vi att vänta oss?
Det blir en trea i Hallavik-serien under 2018! Sedan är det ju det här med skräckgenren som jag är så nyfiken på. Ska nog prova i alla fall. Har en story klar, men vi får se om det blir något.


Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer