Hitta siffran som säger allt om dig! Enneagram!

Hej Hej <3

Vill du förstå dig själv bättre eller få igång ett spännande samtal med din partner? Testa enneagram, en oslagbar metod för att djupdyka i sitt inre. Enneagram handlar om självinsikt, om vem du är i relation med andra. Enneagramcoachen Tina Tornell säger att som par ger enneagrammet en förklaring till varför vissa saker är så viktiga för oss, eller varför vår partner kan må dåligt över saker och agera på ett sätt som vi själva aldrig skulle ha gjort. Hon förklarar enneagrammet enkelt genom att säga att det är en snabbfil till insikter som normalt kan ta ett helt liv att bygga upp. Det belyser drivkrafter, rädslor och beteenden för bio olika personlighetstyper, eller livsstrategier som Tina också kallar det. Strategierna delas in i siffror som på ett träffsäkert sätt belyser vad vi inners inne längtar efter, men även vad vi i bland flyr ifrån. De för oss medvetna om åt vilket håll vi "drar" när vi är stressade, men även hur vi uppnår balans.

Ordet enneagram är hämtat ur grekiskan och syftar på en cirkel med nio (ennea) punkter (gramma). Siffrorna delas in i 3 grupper: Emotionella (Siffrorna 2, 3 och 4 styrs av känslor och värdesätter relationer och att känna sig uppskattad) Mentala (siffrorna 5, 6 och 7 styrs av tankar och värdesätter trygghet och planering och sist Fysiska (siffrorna 8, 9 och 1 styrs av instinkt och ägnar mycket energi åt att få kontroll).

Vilken personlighetstyp är du? Testa dig själv!

Gör så här: Läs igenom de tre påståendena i respektive grupp och välj de bokstäver som stämmer bäst in på dig, till exempel A och Y som betyder att du har strategi 7. (Ta hjälp av varandra om ni har svårt att välja bokstäver, gör testat för din partner med)

GRUPP 1
(välj bokstav)
A
- Jag känner mig trygg i sociala sammanhang med nya människor. Jag har lätt för att börja prata med andra och det känns självklart att ta kontakt. Jag blir ofta centrum i en grupp och många lyssnar på vad jag säger. På jobbet är det ofta jag som föreslår nya saker, och sedan vill jag påbörja dem direkt. Jag vill jobba självständigt och ha frihet att göra som jag vill, men ibland kanske det går lite för fort.

B
- Jag trivs bäst med dem jag redan känner och ogillar mingel. Jag kan känna mig ensam även bland andra människor, men om jag hittar någon som är genuint intresserad kan jag ha riktigt trevligt. På jobbet trivs jag med lagom högt tempo, jag vill hinna reflektera över vad jag känner. Jag är nog lite introvert och lyssnar hellre än pratar på möten. Jag trivs med en chef som månar om att höra min åsikt också.

C
- I sociala sammanhang hittar jag det som behöver fixas och trycker in. Jag ser hur man förbättrar saker - som att styra upp ett optimalt buffêbord. Jag drar gärna in någon som verkar blyg i samtalen. På jobbet tar jag mycket ansvara och jobbar hårt. När jag tänker ut en lösning ska den vara bra för alla, inte bara för mig. I perioder jobbar jag för mycket och det störa mig när andra inte tar samma ansvar som jag.

GRUPP 2
(välj en bokstav)
X
- Vid konflikter vill jag kunna visa mina känslor - ilska, ledsenhet eller att jag är orolig. Om jag måste trycka tillbaka känslorna har jag svårt att släppa saken och gå vidare. När andra är alltför sakliga känns det som de inte förstått problemet. Mina känslor är ofta starka när jag gillar/ogillar något/någon. Jag tänker en del på vem jag kan och inte kan lita på. På jobbet är det ofta jag som påtalar att något inte är bra. Många gillar min rättframhet.

Y
- Vid konflikter och problem, både på jobbet och privat, behåller jag optimismen och kommer på lösningar. I pressade lägen försöker jag hålla humöret uppe hos andra. Jag har svårt för negativitet och ilska, det är inte konstruktivt. Jag vill ha en vänlig och trevlig stämning och ogillar konflikter. Ibland går jag undan och ser till att inte bli inblandad.

Z
- Vid konflikter och problem försöker jag bortse från känslor och fokusera på fakta. Jag vill lösa problem logiskt och rationellt. Det stör mig om andra är för positiva, jag tycker att de blundar för problem. På jobbet försöker jag vara konkret och genomtänkt. Det är viktigt för mig att veta vad som ska åstadkommas så att alla kan fokusera på resultat.

Resultat:
AX = 8, AY = 7, AZ = 3 -- BX = 4, BY =9, BZ = 5 --CX = 6, CY = 2, CZ = 1

Tolka resultatet, det här säger din siffra om dig:

DEN EMOTIONELLA GRUPPEN
2 - Hjälparen
Tvåor har stora hjärtan och är fenomenala på att känna in andras behov. De lyfter, peppar, kommer ihåg födelsedagar och finns där om någon mår dåligt. De är generösa med tid och energi, men i obalans lägger de all kraft på att möta andras behov för att känna sig själv osjälviska och förtjäna deras kärlek.
I balans:
Positiv, empatisk, generös.
I obalans:
Självuppoffrande, krävande, överbeskyddande.
Drivkraft:
Att ha kontakt med andra.
Rädsla:
Att känna dig oälskad eller oönskad. Du är rädd för konfrontation.

3 - Presteraren

Treor är ambitiösa, charmerande och identifierar sig med sitt jobb. De tycker sig har något värdefullt att erbjuda världen. De är bra på det de gör och vill gärna ses som vackra, smarta och begåvade. Rädslan för att verka misslyckande kan hindra dem från att visa sig sårbara. Image är viktigt för treor.
I balans
: Målinriktad, självsäker, generös.
I obalans
: Självupptagen, arrogant, opersonlig.
Drivkraft
: Att lyckas
Rädsla
: Att inte bli uppskattad. Du är rädd för att underprestera.

4 -Individualisten

Fyror drivs av starka känslor och omges ofta av drama. De älskar skönhet, är intuitiva och föredrar samtal framför mingel. De bär en längtan efter att vara unika och är inte rädda för sorg. De fastnar lätt i det som saknas i relationer eller i livet, och rädslan för att avvisas gör att de hellre lämnar än riskerar att lämnas.
I balans
: Intuitiv, kreativ, passionerad.
I obalans
: Dramatisk, lättkränkt, avundsjuk
Drivkraft
: Att vara originell och unik
Rädsla
: Att bli övergiven av andra för att du är "för mycket".

DEN MENTALA GRUPPEN
5 - Undersökaren
Femmor drivs av viljan att förstå världen. Många är specialister med god analytisk förmåga, och ses av många som levande uppslagsböcker. De trivs ensamma och har stor integritet, pratar inte om känslor och vill inte bli trängda. De är beskyddande vid behov. Femmor mår bra av att ibland dela sina tankar och känslor.
I balans
: Analytisk, lyhörd, självständig.
I obalans
: Reserverad, cynisk, nördig
Drivkraft
: Att förstå för att veta
Rädsla
: Att framstå som okunnig eller hjälplös

6 - Den lojala

Sexor är varma och lojala. De är bra på att få andra att växa och har inget behov av att själva få glänsa. Får de ett ansvar läser de på i detalj, och de vill gärna ha stöd av andra. Sexan känner lätt av stämningar, vilket gör att det som behöver komma upp på bordet också hamnar där. De mår bra av att lita på sin egna förmåga.
I balans
: Engagerad, pålitlig, modig
I obalans
: Skeptisk, misstänksam, problemfokuserad
Drivkraft
: Att känna trygghet
Rädsla:
Att allt ska gå fel. Att du ska sakna stöd och uppmuntran när du behöver det.

7 - Entusiasten

Sjuor är äventyrliga idésprutor med hög energi som vill ha roligt. De är spontana, positiva och alltid på väg. De kan få mycket gjort när de trivs. I obalans kan de bli självupptagna och undvika det som är tråkigt eller drar upp svåra känslor. Känslan av att sitta fast kan äventyra sjuans relationer. Sjuor mår bra av att reflektera och lyssna in andras behov. Allt handlar inte om dem.
I balans:
Optimistisk, utåtriktad, glad
I obalans:
Rastlös, impulsiv, blundar för det negativa.
Drivkraft:
Att känna glädje.
Rädsla
: Du är rädd för det svåra och att missa roliga tillfällen och människor. Att inte ha frihet att göra det du gillar utan fastna i rutiner.

DEN FYSISKA GRUPPEN
8 - Utmanaren
Åttor är starka, ansvarstagande och drivs av magkänslan. De är beskyddande och har ett stort hjärta. De styr och ställer och deras själv förtroende kan verka påträngande, men de backar om det blir fel. Åttan är som en melon, hård på ytan och mjuk inuti.
I balans
: Orädd, handlingskraftig, generös
I obalans
: Dominant, kontrollerande, konfrontativ.
Drivkraft
: Att kunna påverka
Rädsla
: Att bli sårad eller kontrollerad. Du är rädd för sårbarhet, klängiga människor och för att öppna ditt innersta.

9 - Fredsmäklaren

Nior är vänliga, varma och sprider god stämning. De är goda lyssnare med stort tålamod. Om andra är nöjda är de också det. Deras anpassningsförmåga och vilja att undvika konflikter kan göra dem lite självutplånande. därför behöver de lära sig att sätta gränser.
I balans:
Snäll, icke-dömande, lättsam
I obalans
: Konflikträdd, otydlig, frånvarande
Drivkraft
: Att känna harmoni
Rädsla
: Du är rädd för olösta konflikter, att uttrycka dina egna idéer/drömmar/åsikter och att säga "nej".

1 - Perfektionisten

Ett har en stark känsla för rätt och fel och ser det som sin plikt att rätta till saker. Med energi och ansvarskänsla strävar de mot perfektion. Ettor står alltid upp för andra och kämpar ofta för rättvisefrågor. I pressade lägen ser de dock bara felen, vilket kan göra dem negativa.
I
balans: Idealist, ambitiös, hjälpsam, handlingskraftig
I
obalans: Självkritisk, oflexibel, kompromisslös
Drivkraft
: Att allt ska bli fulländat.
Rädsla
: Att misstolkas eller korrigeras. Du är rädd för oklara förväntningar och brist på kvalitet.


Jag är ledsen över att detta blev ett väldigt långt inlägg. Jag hoppas dock du har orkat läsa ända hit och faktiskt gjort detta test - vad blev du? Vilken siffra passade på dig? Jag hittade detta i Amelia NR 1/2020 och tyckte det var ett kul test att göra. Även om svaret passade in både på mig och på Kjell, skrämmande likt, så är jag ändå lite kritisk till sådana här test. Det går inte att kategorisera människor att de är på ett visst sätt, när vi läste igenom alla påståendena var det liksom ingen som bara skrek våra namn, vi hade båda velat ta lite från allihop för att kunna förklara våra personligheter. Men vi får helt enkelt ta det för vad det är. Hjälper det någon så som artikeln är tänkt är det ju kanon, jag tyckte bara det var spännande att se vad man själv hamnade. Vågar du gissa viken siffra jag blev?

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • Ett tips!
  • 323 visningar

Gillar

Kommentarer

Kamillas ,
Riktig kul och intressant inlägg. Jag blev hjälparen😊
kamillaskamera.com/
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vad kul att du gjorde testet =)
nouw.com/frökenrödlök
Marie,
Detta måste jag sätta mig och läsa mer då jag har mera tid, vad kul att kunna testa sig fram så här
sweetwords.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Ja gör det =) Är intressant!
nouw.com/frökenrödlök
malinedlund
malinedlund,
Jättekul! Läst hela, ska sätta mej med pennan om en stund 😊
nouw.com/malinedlund
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
asemartensson
asemartensson,
Vilken rolig grej 😊
nouw.com/asemartensson
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Ja ganska intressant, vad blev du?
nouw.com/frökenrödlök
Jessiekaos
Jessiekaos,
åh sånt här är spännande, läser just nu boken omgiven av idioter haha. i detta test kännde ja igen mig både i b och c haha men solklart y haha så jag blev hjälparen eller fredsmäklaren , i och med att ja kännde igen mig i både b och c , och ja kännde faktiskt igen mig själv både i hjälparen och fredsmäklaren så kanske en blandning av dom två skulle vara det mest korrekta på mig kanske haha . Dock är jag väldigt nyfiken vad du fick, skulle jag gissa skulle jag säga gissa på hjälparen, den känns verkligen som en solklar marica <3
nouw.com/jessiekaos
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vad roligt att du har gjort testet =) Ja det är svårt att se någon direkt man passade in på .. Jag blev -Individualisten
nouw.com/frökenrödlök
Susann,
Alltid spännande med olika personlighetsdrag. Detta påminner om Human dynamics som också använder orden emotionell, fysisk och mental.
zinnie.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Ingenting jag känner igen.
nouw.com/frökenrödlök