Hallux Valgus - snedställd stortå

Jag lider av något som på latin heter Hallux Valgus vilket på ren svenska betyder snedställd stortå.
Jag har alltid haft någon form av komplex för mina stortår även om jag inte alltid tänkt på det.
För ett år sen ungefär började det göra som lite ont i tåleden emellanåt, men jag tänkte inte så mycket på det. Trodde att det var såhär det skulle vara, att vissa föds med sneda tår, alla ser vi ju olika ut liksom.
Men, så i somras när jag spelade fotboll med svägerskan, svärfar och Kjells syskonbarn så hände det nånting med min fot. Jag fick väldiga smärtor och kunde inte riktigt gå.
Nästkommande vardag besökte jag lättakuten på min vårdcentral och fick då diagnosen Hallux Valgus. Utskrivet fick jag en gel och tabletter.
Dock hjälpte dessa inte så jag köpte en nattskena att ha på tån för att stabilisera och trycka tillbaka men jag fasar för att ta på den numera, för det gör så ont.
Jag har liksom fått som en knöl på höger fot - det är stortåleden som går åt fel håll kan man säga.
Jag har ont när jag har skor på mig, när jag är barfota eller har strumpor. Det gör ont när jag går och det gör ont när jag sitter stilla.

Har vart hos läkaren tre ggr med min fot och andra gången skickades en remiss till ortopeden i Varberg och tredje gången skickades en remiss till ortopedtekniska som kommer till Hylte.
På fredag skall jag till ortopeden och jag är rädd för det mötet.
Har läst om Hallux Valgus på flera ställen och på 1177.se läste jag det här.

"Ibland kan sneda tår leda till så svåra problem att man behöver opereras. Har du sådana problem kan du kontakta vårdcentralen där läkaren gör en bedömning. Om du är i behov av en operation får du en remiss till en ortopedklinik.
Du får genomgå en röntgenundersökning för att ortopeden ska kunna komma fram till vilken operationsmetod som passar dig bäst. Det finns olika operationsmetoder för hallux valgus, men alla går ut på att minska bredden på mellanfoten."

Jag har ju fått remiss till ortopeden. Jag läste också att röntgen inte är nödvändigt och görs oftast inför en operation - jag har först fått tid till röntgen och sen till läkaren. I min kallelse fanns en hälsodeklaration jag skulle fylla i, inför operation - det skrämmer mig!

Även om läkaren ännu inte sagt nånting om nån operation så känns det som att det lutar åt det.

"Den vanligaste metoden för att operera hallux valgus heter Chevronosteotomi. Syftet med operationen är att göra framfoten smalare och räta upp stortån.
Först opereras mellanfotsbenet så att stortån kan förskjutas mot lilltåsidan. Det gör att bredden på framfoten minskas. Sedan fixeras benet med hjälp av en skruv. Under ingreppet får du lokalbedövning eller blir sövd med narkos. Efter operationen fixerar läkaren stortån med tejp eller ett mjukt förband.
Du kan vanligtvis åka hem samma dag. Efter två veckor tas stygnen bort. Då får du ett nytt förband som du har kvar i ytterligare fyra veckor."

Det låter läskigt, även om det är med lokalbedövning (ibland sövs man) och bara tar 20-40 minuter. Operationer är aldrig roliga även om jag förstår att dem kan vara nödvändiga!
Om läkaren på fredag säger att vi skall planera in en operation tror jag det är det som krävs för att min fot skall bli bra igen, jag kan nämligen inte ha det såhär.

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • 378 visningar

Gillar

Kommentarer

Misstossequeen
Misstossequeen,
Hoppas allt blir bra snart 🌸

Svar: självklart ändrar vi när stavfels nisse har varit i farten 😊
misstossequeen.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Det är ju jättebra att ni gör ... hehehehe...
nouw.com/frökenrödlök
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229