Ekofiera köket - 5 städhjältar ur ditt skafferi.

Hej Hej <3

När jag satt på biblioteket senast kikade jag i några magasin såsom Amelia, Hälsa, MåBra med mera och fann i någon av dessa tips på vad man kan använda för produkter från sitt egna skafferi som rengöring för att minska skadliga kemikalier. Jag tyckte det var intressant så valde att dela med mig till er.


Ättika

Frys in ättika i små iskuber och plocka fram och låt smälta i avloppet när du fått stopp eller otrevlig stank därifrån. Spola med kallt vatten en halvtimme efteråt.

Ofräsch skärbräda? Använd ättika istället för diskmedel och diska som vanligt - och säg sedan adjöss till bakterierna! Köksbänken kan skrubbas ren med samma blandning av ättika och ljummet vatten.

OBS! Använd inte ättika på stengolv, bänkskivor av granit/annan natursten eller trägolv eftersom ättika fräter på dessa material.

Citron

Kalk på diskbänken? Skär itu en citron och gnugga bort avlagringarna med halvorna, torka av med en trasa efteråt.

Ofräsch mikrovågsugn? Pressad citronsaft i en kopp vatten löser upp matrester och eliminerar dålig lukt när du mikrar på full effekt ett par minuter. Torka med vanligt hushållspapper eller fuktig trasa efteråt.

Vinäger

Längesedan du städade i kylskåpet? Blanda vinäger och vatten i en sprayflaska och spraya i kylskåpet. Efter cirka 30 minuter torkar du rent, och vips så är kyl både ren och väldoftande.
Är skärbrädan en bakteriehärd?
Fyll en sprayflaska med (vit) vinäger, spraya på din skärbräda och torka av med hushållspapper. Vinäger har, precis som med ättika, desinficerande egenskaper helt naturligt.

Bakpulver

Stopp i avloppet? Blanda bakpulver och vinäger och häll sedan ner i avloppet. Häll sedan på kokande vatten och häll i, och vips har proppen löst sig! (Funkar även med ca 1 dl bikarbonat och kokande vatten). Gnuggar du armarna trötta i diskhon för att få bort ingrodda matfläckar? Häll några skedar bakpulver i varmt vatten innan du lägger ner disken. Genast går det mycket lättare!
Äckliga trasor?
Dränk in disktrasor och kökshanddukar i bakpulver och vatten, så får de en naturlig uppfräschning.
Rostiga kokkärl?
Visste du att bakpulver och en potatis kan göra underverk? Doppa toppen av en avskuren potatis i bakpulver och gnugga över rosten. Skölj av kärlet och torka sedan med en trasa doppad i lite olivolja.

Bikarbonat

Ugn full av vidbrända fläckar? En egengjord pasta med bikarbonat, vatten och salt är perfekt att gnugga in ugnen med. Låt verka över natten och gör rent med tvättborste.
Fläckig spishäll?
Blanda vinäger och bikarbonat och använd på spishällen, låt verka i några minuter och torka sedan av med lite kallt vatten. Eller: Blöt ner spishällen med vatten och pudra över bikarbonat och låt verka på stora och tuffa fläckar innan du torkar med en mjuk tvättsvamp.
Tips!
Miljömärkt såpa funkar förstås också mot det mesta!

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • Ett tips!
  • 264 visningar

Gillar

Kommentarer

amanda
amanda,
hara ldrig läst någåt om det här tidigare men det låter ju bra att man kan använda det i stället för en massa starka medel i stället
amindiz.sde
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Finns mycket i ens hem som man kan använda =)
nouw.com/frökenrödlök
Åse
Åse,
Äckliga trosor läste jah först haha. Vilka super knep. Vissa använder jag redan 😊
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Haha, det gjorde jag också när jag läste igenom det innan publicering, tänkte vad fasiken har jag skrivit =)
nouw.com/frökenrödlök
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229