Bokrecension #40 - Åsne Seierstad

En av oss: en berättelse om Norge av Åsne Seierstad

Det var ingen främmande terrorgrupp som låg bakom den största attacken på Norge i fredstid, utan en ung man från Oslo. Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt att förstå vad som drev massmördaren. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Seierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt. Det är här också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden som hade glatt sig åt AUF:s sommarläger på Utøya, årets höjdpunkt. Och ett killgäng från Troms som rest söderut med samma mål. Bara några av dem skulle komma hem igen. Den prisbelönta författaren Åsne Seierstad har tidigare rapporterat från krig och konflikter världen över. Den 22 juli 2011 kom terrorn till hennes eget land. En av oss är den första bok hon skriver om Norge.

Min recension:
När jag såg att nån på instagram hade läst denna blev jag nyfiken och intresserad på en gång, hittade den på biblioteket och lånade. Blev först förskräckt när den var så tjock, över 500 sidor, vilket är något jag sällan läser. Tänkte vad fasiken har jag gett mig in på, läsa om Anders Behring Breivik i över 500 sidor. Fy fan!
I början var det inte så jättefarligt att läsa för då tänkte jag bara på att det var nån som hette Anders (sålänge det inte stod hela namnet) och att det som stod var om något annat. Det blev jobbigare och jobbigare när man fick vara med och tillverka bomben och sen när allt hände. Då var jag nära på att avsluta att läsa. Det var fruktansvärt! Jag har sett filmen på bio samt dokumentären och jag kände att jag kom nära händelsen, men att läsa om det som sker när berättelsen är så detaljerad att man får reda på exakt vart alla blev skjutna, vart på kroppen skotten gick in och allas skador, då kändes det enormt nära och påfrestande.
Det var dessutom jobbigt att få följa några av ungdomarna före samt föräldrarnas och de efterlevandes historia efteråt. Hur några överlevde, opererades och klarade sig, detaljerna kring alla deras skador. Fy fy fan!
Jag vet inte varför jag ger mig in på att se och läsa om sånt här, jag mår bara så illa. Det var tungt att läsa och jag längtade hela tiden efter en lättsammare och härlig feelgood. Nu är denna äntligen slut, är glad att jag läste hela men nu ska det inte bli sånt på ett tag!

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer

Hemskt det som hänt i världen men intressant på ett vis men obehagligt, allt på samma gång. Har sett Åsne Seierstad böcker rätt mycket på mitt jobb.
soclosedecember.nu/
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Ja, intressant att läsa på ett sjukt sätt tycker jag.
nouw.com/frökenrödlök
corkystyle
corkystyle,
Låter intressant och något jag faktist skulle kunna tänka mig att läsa. Det är fruktansvärt det han gjorde men jag gillar böcker om saker som har hänt i verkligheten.
nouw.com/corkystyle
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Ja, verklighetsbaserade böcker gillar jag med... mer förr för jag mår så dåligt av dem så läser inte lika mycket av den genren nu
nouw.com/frökenrödlök
Jag har den där boken i bokhyllan och ska läsa den har jag tänkt. Efter din recenssion inser jag att det nog är vad jag skulle göra väldigt snart. Likt dig har jag följt mycket kring detta tema, som p3 dokumetär som var helt fruktansvärd samt en dokumentär på svt :/.
www.saramadeleine.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Jag såg filmen först, på bio... fy fan vad otäckt det var.. Nu vill jag inte läsa nåt mer om honom...
nouw.com/frökenrödlök