Bokrecension #38 - Pigge Werkelin och Lena Katarina Swanberg


Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak

Den 26 december 2004 förlorade 220 000 människor livet i en tsunami i paradisorten Khao Lak, Thailand. Bland de döda fanns Pigge Werkelins fru Ulrika och deras två små söner, Charlie och Max. I boken berättar Pigge om den fruktansvärda tragedin som förändrade hans och så många andras liv, och riktar kritik mot svenska myndigheters hantering av katastrofarbetet. Den 26 december 2004 förlorade 220 000 människor livet i en tsunami i paradisorten Khao Lak, Thailand. Bland de döda fanns Pigge Werkelins fru Ulrika och deras två små söner, Charlie och Max. I boken berättar Pigge om den fruktansvärda tragedin som förändrade hans och så många andras liv, och riktar kritik mot svenska myndigheters hantering av katastrofarbetet. Lena Katarina Swanberg föddes i Stockholm den 8 februari 1947. Hon är en av våra flitigaste biografiförfattare och har skildrat många kända svenskars liv. Som författare har hon skrivit både skön- och facklitteratur, och hon har också arbetat som journalist på bland annat Expressen och Månadsjournalen. Pigge Werkelin är en gotländsk entreprenör. Han förlorade sin fru och sina två söner i Tsunamikatastrofen i Khao Lak i Thailand den 26 december 2004.

Min recension:

Jag har tidigare sagt att det är svårt att recensera verklighetsbaserade böcker, för hur ska man recensera en tragisk händelse? Det har tagit lång tid för mig att ens klara av att öppna boken, det var längesedan jag köpte den men nu var jag mentalt redo för den. Pigge beskriver verkligen allt som händer och hur han mår i allt så det känns som man faktiskt är med där nere på ön. Att få upp bilder i huvudet av att läsa det han skriver är fruktansvärt. Jag har läst mycket och jag har hört mycket om tsunamin och jag har sett filmatisering därifrån och jag mår så illa.
Det som hände är fruktansvärt men Pigge förmedlar en sån värme i boken. Han visar att man vinner mycket på att vara envis, och det är han! En kämpe.
Även om det är tragiskt är det bra att en sån här bok finns för att vi som inte var med ska få en annan förståelse över det inträffade.

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer

Sandra Jönsson,
Ja, hur recenserar man ett så drabbande livsöde i bokform? Det är något jag själv klurar på. Men du lyckas och nu blir jag lässugen. Precis som du behöver jag vara på rätt humör för att kunna läsa om så starka händelser. Bilderna från nyhetssändningarna är för alltid fastetsade på näthinnan, en påminnelse om hur lyckligt lottad man är som har sin familj hos sig. Tack för boktipset! Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak är helt ny för mig.
sandrajonsson.se/
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vissa böcker är ju så, går inte läsa om man inte är på rätt humör.
nouw.com/frökenrödlök
Låter som en bra bok, jag minns honom. Har även lyssnat på en del poddar så kan vara därför hans namn känns ganska naturligt att komma ihåg. Men den där händelsen är verkligen något som berört så oerhört mycket 😟. Låter som en bok jag borde läsa 😊.
www.saramadeleine.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Han gjorde det mesta för att synas på tv och i tidningar för att få hjälp att hitta sin familj bla så därifrån är han ju också igenkänd.
nouw.com/frökenrödlök
Tess,
Jag hade en lärare i Jokkmokk då ja plugga där, och hon va faktiskt där när de hände men hade klarat sig hon o hennes gubbe 😟 de var faktiskt en bra lärare dessutom så vart väldigt betagen utav detta. de var så fruktansvärt
blondinas.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Tur de klarade sig
nouw.com/frökenrödlök
Madde ,
Den händelsen glömmer man aldrig. Helt ofattbart. Folk är aldrig nöjda med vad samhället gör tyvärr, och ibland undrar man vad dom tycker att det skulle vara som. Man kan tyvärr inte vara förberedd fullt ut då alla sådana här händelser är så olika. Yttersta ansvaret har trots de förtroendevalda.
www.nouw.com/madelena
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Fast här var det nog under all kritik.
nouw.com/frökenrödlök
Sannaevelyne
Sannaevelyne,
Vilken mäktig bok! Förstår att den var jobbig att öppna... skulle nog med ha svårt för det även om som du säger; det år så viktigt att dessa böcker finns!
nouw.com/sannaevelyne
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Ja visst är det så
nouw.com/frökenrödlök
Hannas krypin,
Jag minns precis var jag var när tsunamin hände, jag, äldsta grabben och RIckard var i Idre hos hans bror. Helt fruktansvärt det som hände. Just Pigge tänker jag en del på och jag förstår att det tog tid för dig innan du kunde öppna boken. Tror inte jag klarar av att läsa den.
hannafialotta.blogg.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vissa händelser minns man extra mycket
nouw.com/frökenrödlök
Lexochlogan
Lexochlogan,
Älskar recensioner, då hittar man alltid nån ny favo, jag lyssnar ju på mycket böcker men många finns där med
nouw.com/lexochlogan
FrökenRödlök
FrökenRödlök,