Bokcirkeln - Ett stulet liv


I min och @amandizan ´s bokcirkel har första boken lästs.
Vi började med Ett stulet liv av Jaycee Dugard och i detta inlägget kommer du kunna läsa mina svar på frågorna vi hade till boken medan vi läste den. Inne hos Amanda kan du läsa hennes svar.

1. Vart fick du höra talas om boken och har du hört om den innan du läste den?
Det minns jag tyvärr inte, men jag har hört väldigt mycket i poddar och dokumentärer och liknande om Jaycee. Att det fanns en bok om det tror jag att jag såg först när jag såg boken på en loppis.

2. Vad fick dig till att läsa just denna bok? Varför ville du läsa just denna?
Av någon anledning tycker jag vissa verklighetsbaserade böcker är intressanta. På ett sätt tycker jag det är sjukt att man kan tycka det är intressant och bra att läsa om sådana här händelser men jag tror samtidigt att det är viktigt att dessa böcker skrivs och att berättelserna kommer upp i ljuset. Jag ville läsa denna för att höra Jaycees ord om vad hon har vart med om, inifrån. Och inte bara genom en dokumentär.

3. Vad kände du när du läste boken? Varför tror du att du kände just så?
Jag kände en stor sorg och ångest. Jag var arg och frustrerad. Hur kan någon kidnappa ett barn och ha henne i sitt förvar i 18 år utan att bli hittade? Hur kan någon människa välja att bestämma över en liten flicka på detta sättet genom att ta henne från sin familj? Hur är man funtad om man tänder på små barn och väljer att våldföra sig på dem och tvinga dem till saker de inte själva vill? Flickan var 11 år - ett barn! Jag hade dessa känslor för att detta är ett sjukt beteende. Jag önskar så att berättelsen bara vara fejk men tyvärr är det sant, detta har hänt. Flickan har förlorat 18 år av sitt liv, sin barndom för att en sjuk jävla snubbe fått för sig saker.

4. Någonting speciellt i boken som fick dig att reagera starkt? Varför just den biten och varför tror du att du reagerade så?
Många av Jaycees beskrivningar påverkade mig rejält. Att en sådan liten flicka kan vara så enormt stark det har jag svårt att förstå. "Livet är för kort för att man ska grubbla på allt det man inte har" skriver hon i första delen av boken och jag fastnade starkt för den meningen. Jag har hört det så många gånger tidigare men när det kommer från en tjej som i 18 år vart i fångenskap och tvingats till saker hon inte vill är det speciellt. Älskar hennes syn på livet!

5. Vad minns du speciellt med just denna bok?
En annan mening i boken jag minns och reagerade starkt på i samma anda som i förra frågan. " Han säger att istället för att skada andra människor med sina problem, tog han hit mig så att jag kunde hjälpa honom. Så att han inte behövde skada någon annan igen. Jag tycker att det låter helknäppt, men jag vill inte att han ska göra det han gör med mig med någon annan". Hon är 11-12 år när hon tänker dessa tankar. Hur fint är det inte egentligen? Hon har precis blivit kidnappad och våldtagen och ändå tänker hon så, att hon gör detta för att ingen annan ska bli skadad. Fast så lägger hon till, "jag har inget val" och näe, tyvärr är det inte så. Men att ändå klarar av att tänka tanken i denna situationen är starkt. Och modigt.

6. Vad var bäst samt sämst med boken?
Jag gillar att händelserna är uppdelade i kapitel, så att man kan bena ut allt som händer, så att det inte blir rörigt. Och sen gillar jag att hon efter varje kapitel har "betraktelser" vilket innebär att hon i sitt liv där hon är när boken skrivs lägger till tankar om det som hände på bakgården hos sin kidnappare. Hennes syn på varför hon gjorde på ett sätt eller annat, hennes syn på tankar och liknande.
Det sämsta är nog att boken faktiskt behövdes skrivas, att händelsen faktiskt skedde och att Jaycee råkade ut för detta, tragiskt.

7. Om du ska beskriva boken med en mening, vad säger du då?
En bok om en liten flicka som tar sig igenom 18 år av skräck, våld, rädsla och graviditeter i fångenskap.

8. Minns du någon mening/stycke du vill citera och diskutera dina känslor kring?
"Det är plågsamt att skriva om det här. Det har blivit tydligt för mig att jag har väldigt svårt för att skriva den här boken. En del av mig vill inte fortsätta. Att kliva in i det sinnestillstånden som jag befann mig i då är både svårt och obehagligt. Ju mer jag skriver desto svårare blir det. Å andra sidan vill jag fortsätta. Det känns som ifall jag inte gör det, då kommer jag fortsätta skydda mannen som kidnappade och våldtog mig och jag behöver inte göra det längre".
Det är bra att hon inser att hon inte behöver skydda mannen längre och att hon väljer att berätta vad som hände i en bok. Så att alla kan se vad som hände, få flickans perspektiv på allt. Jag tycker att det är viktigt att hon skrev boken. För sin skull och för vår skull, även om jag inte kan föreställa mig hur det var så får jag en syn på det hela. Ett perspektiv till min egna tillvaro på något bra sätt.

9. Varför tror du att författaren valde att skriva om boken?
Som jag svarade i förra frågan tror jag att boken skrevs för att blotta allt som hände och för att inte Jaycee ska skydda paret som kidnappade henne. Mannen har manipulerat flickan i 18 år att tro att saker och ting är rätt. Han har fått henne att känna sig trygg med mannen och han har gjort detta på ett helt oförlåtligt sätt. Han är sjuk. Hon är offret även om han försökte framstå sig själv som det ibland och ge henne skuldkänslor. Jag tror att boken kan få rättvisa å hennes vägnar! Det var nog en viktig del i Jaycees liv att få skriva detta!

10. Kan du rekommendera boken? Varför/Varför inte?
Ja, jag kan verkligen rekommendera boken till andra. Av den enkla anledningen att jag tycker det är bra att man får ta del av saker som hänt andra. För att få en annan syn på sin egna tillvaro! Och för att det är viktigt för den utsatta att få sin röst hörd!

11. Vad ger du boken för betyg? (1-10) Vad motiverar ditt poäng?
Det är svårt att poängsätta denna formen av böcker tycker jag. Den är bra skriven, lätt att förstå och uppbyggd på ett bra sätt från Jaycees sida vilket ger den ett högt poäng. Men själva händelsen och anledningen till varför boken skrevs gör att poängen sjunker. Jag kan tyvärr inte sätta någon poäng på denna!

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • 548 visningar

Gillar

Kommentarer

2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,

Ett intressant inlägg och hade jag läst böcker så skulle det där vara en bok för mig 😂 älskar att läsa läskigt 😊 kul att ni starta en bokcirkel

nouw.com/2barnsmammaochfru
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Ja vissa såna böcker är bra att läsa tycker jag =)

nouw.com/frökenrödlök
keereweer
keereweer,

Jag har läst om Jaycee's liv men aldrig genom hennes bok utan på internet, samt genom att ha sett på dokumentärer! Det ger en verkligen ont i magen och jag önskar henne all lycka till! Visste inte att hon hade släppt en bok... ska verkligen läsa den! Tack för bra tips!

nouw.com/keereweer
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Samma här, genom alla dokumentärer och sådant som vi fick upp ögonen för boken! Så fint att få höra hennes perspektv. Så läs den gärna.

nouw.com/frökenrödlök
corkystyle
corkystyle,

Denna bok verkar vara en bra men hemsk bok att läsa. Sådana böcker jag brukar gilla att läsa. Det låter kanske lite kontsigt att jag gillar att läsa sådana böcker som har hänt i verkliga livet. Jag kommer ihåg när man läste Pojken som kallades det. En hemsk men bra bok för att vissa att han hade fått rättvisa skippad för hans del.

nouw.com/corkystyle
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Det är så jag känner med! Att det är sjukt att man kan tycka sådana böcker är spännande och intressanta att läsa, men jag gör det. ibland.

nouw.com/frökenrödlök
ullie,

alltså ja känner ni är så bra på att läsa o ja har ingen ork eller lust men ja tur vi e olika kanske .

weberskold.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Inte alla som prioriterar böcker =)

nouw.com/frökenrödlök
Madde,

Gillar det konceptet ni har. Helt klart en bok jag skulle gilla. Får se om man kan lyssna på den någon gång

www.nouw.com/madelena
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Vad kul du tycker om vår ide =)

nouw.com/frökenrödlök
K,

Det låter som en bok i min smak. Roligt att ni startat en bokcirkel.

kamillaskamera.com/
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Du får läsa den =)

nouw.com/frökenrödlök
Mirre,

vad rolig idé du och Amanda startat och gör, kan man läsa om era åsikter är lika =D

sweetwordsbymirre.com
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Elina,

Låter som en väldigt intressant bok att läsa även om den låter hemsk!

detkaosvikallarvardag.com
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Ja man får hennes perspektiv som jag tycker är viktigt!

nouw.com/frökenrödlök
Lexochlogan
Lexochlogan,

Intressant att få en djupare recension av en bok och med motiveringar till vad och varför. Verklighetsbaserade böcker kan vara väldigt fängslande men också intressanta såklart. Jag lyssnar mest på böcker, tyvärr är jag för trött oftast när jag lyssnar så jag får lyssna om och om igen, men har hittat funktion som stänger av efter en stund så det får det nog bli

nouw.com/lexochlogan
FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Jag både lyssnar och läser just nu. Älskar att ha en fysisk bok men perfekt med ljudbok när jag tar mina promenader! Ja, det var lite annan recension nu när vi kör bokcirkel =)

nouw.com/frökenrödlök
Paulina
,

Vad kul att ni har en bokcirkel 😊 Jag är så dålig på att läsa böcker. Har aldrig ro till det tyvärr även om det verkar väldigt avkopplande.

FrökenRödlök
FrökenRödlök,

Jag älskar böcker och när jag kommer in i mitt flow är det riktigt roligt att läsa =)

nouw.com/frökenrödlök