Är du duktig på att sop- och källsortera?

Inlägg i samarbete med www.sortify.se


Hej Hej!
Hoppas allt är fint med dig i värmen som kommit idag, vet inte hur många grader det är just nu men jag svettas som fasiken ute på trappan iallafall. Härligt.

Häromdagen flyttade det inte en ny person i en av lägenheterna i vårt område, alltid skoj med nya grannar tänker jag. Jag såg honom vid soptunnorna första gången. Då stod han med sin bil och släpkärra och slängde kartonger och plast. Det låter kanske inte så märkvärdigt eller konstigt alls, om man inte har koll på vad dessa soptunnor är till för.
Det är de soptunnor som vi slänger våra hushållssopor i, alltså inte ändamål för kartong och plast.
Ett par hundra meter rakt upp från vår väg ligger samhällets sopsorteringsanordning med containrar för tidningar, metall, plast, kartong, batterier och glas. Han är nyinflyttad så förmodligen känner han inte till den platsen, inte så konstigt med det, alls.
Men jag reagerar starkt på att han står och slänger kartonger i hushållssoporna som om att det är okej. Hann dock inte gå bort till honom och berätta om sopsorteringen längre upp på vägen, innan han lämnade. Men jag och Kjell plockade iallafall upp det han hade slängt och gick upp med det till rätta containrar. Igår när Kjell skulle slänga våra sopor var de fyllda av kartong och plast igen så han gjorde likadant igen, så får vi se till att haffa honom och berätta om platsen där han kan slänga.
Jag reagerar eftersom jag tänker att vi är framme på 2021 och efter allt snack om miljö och liknande borde man ha koll på att man inte kastar kartong och plast vart som helst. Men jaja.

Våra soptunnor för hushållssopor i området!


Det här med att kasta rätt fick mig att tänka på hur de sorterade skräpet på högskolan när jag var där senast. Där är ju annars en plats där man kan kasta lite allt möjligt i en och samma papperskorg. Kartonger och lådor från engångsportioner, kaffemuggar, pantburkar/flaskor, papper m.m och att blanda är ju inte bra som alla vet. Jag vet att de hade snygga källsorteringskärl inomhus där man delade upp sitt skräp och det kändes alltid lika bra när man hade lagt rätt sak på rätt plats. De stod uppradade bredvid varandra längst med väggen, i olika färger har jag för mig och så hade dem symboler på sig så att man visste vad man skulle kasta vad. Ibland hade man som liksom lite extra roligt och försökte pricka rätt behållare.

Ungefär såhär hade vi på skolan, fast lite andra färger och material tror jag


Beroende på hur du bor kanske du har plats med såna här hemma och det är ju kanon, lättöverskådligt att sortera hemmavid, men annars finns där även lite mindre för hemmabruk.
Kanske mest för kontor och hotell men jag tycker det är snygga att faktiskt kunna ha hemma också!
Vi har lite större sorteringspåsar i något plastmaterial som vi köpte i trepack för sortering, där har vi glas/metall samt papp och plast i vår tvättstuga. Perfekt storlek att ha ovanpå torktumlaren, och när de är fyllda tar vi bara påsen och bär med oss den till sopsorteringsanordningen längre upp på gatan som jag nämnde och kastar det som ska kastas där. Hur smidigt som helst!

Dessa tycker jag dock om - de var snygga!

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer