Andas in naturens superkrafter - årets heta hälsotrender!

Hej Hej <3

Sniffa på skogens egen medicin.
Ju mer högteknologiskt vårt samhälle blir, desto mer lockas vi av naturens lugn. Forskningsresultat som visar hur bra skogen är för oss har banat väg för företag som erbjuder koncept som "skogsbad" och "naturterapi". Och visst låter det lite komiskt? Men faktum är att skogen kan vara som medicin, ja, rent fysiologiskt faktiskt, EN anledning är att vi andas in ämnen från träd och växter som verkar ha en välgörande effekt. Ett av dessa, phytoncider, är molekyler som skyddar träden mot angrepp av bakterier och svampar. Skogens läkande kraft är ett eget forskningsområde, och japanska studier tyder på att skogsmolekyler kan bekämpa vissa typer av cancerceller. I Japan används skogsterapi i sjukvården, liksom i Skottland där läkare numera kan skriva ut skogsvistelse på recept, bland annat för att minska stress och öka livskvaliteten vid kroniska sjukdomar. I Svensk sjukvård genomför man ett test med guidad skogsvandring som behandling mot ångest. Testa själv: Promenera eller åk skidor i skogen, och andas in naturens urkraft - med tillhörande supermolekyler. Forskning har visat att 90 minuter per tillfälle är bra för att få önskad hälsoeffekt.


Lev livet bortom filtren
Sociala medier blomstrar tack vare det som har blivit en av vårt mänskliga psykes svagheter - kärleken till dopamin. Det är namnet på den sköna signalsubstansen som frigörs vid varje litet like. Men i takt med att skärmtiden ökar så föds en vilja att bemästra beroendet. Ett företag som lever på denna önskan är elektronikföretaget Punkt, som tillverkar enkla mobiltelefoner, med vilka du bara kan ringa och sms:a. Ett annat resultat av vårt kollektiva skärmberoende är ett växande utbud av hälsokoncept som tystnadsretreats och mediationskurser. Testa själv: Börja "tomglo" - det vill säga lägg telefonen i fickan och sitt bara och titta framför dig. Testa på bussen eller nästa gång du väntar på någon. Du kommer att lägga märke till att fler gör likadant. Låt era blickar mötas i samförstånd och pepp.

Hälsohacka dig piggare.

För bara några år sedan kostade ett gentest lika mycket som en Tesla. Nu kan du köpa ett test som kartlägger dina gener för ett par tusenlappar på nätet. Medicins expertis varnar för riskerna med bland annat feltolkningar och trubbiga analysresultat. Men trenden anses vara början på en resa mot en individanpassad vård som i framtiden kan matchas mot vår unika DNA-profil. Och innan vi är där så tar många saken i egna händer. Fenomenet kallas biohacking. - En biohacker är en person som ser sin egen kropp som ett manipulerbart biologiskt system som går att påverka, förklarar Martina Johansson, författare, medicinteknisk ingenjör och bloggare. - Det finns mycket man kan göra för sin hälsa. Jag vill inte bara nöja mig med att vara frisk, utan jag vill öka min prestanda och jobba förebyggande, förklarar hon. För Martina Johansson är rätt mat och tillskott viktiga verktyg i hennes strävan mot en optimal hälsa. Med hjälp av tester tar hon reda på hur hon ska skräddarsy sin livsstil, och hon har låtit undersöka alltifrån tarmflora till DNA, Men de olika testerna är inte för alla. - Man behöver vara påläst för att veta vad man ska göra med informationen. Det kan vara svårt och jobbigt att tolka testerna, säger hon. Martina märker hur intresset för biohacking ökar hos den breda massan. - Förr var det mest elitidrottare och företagsledare som sysslade med sådant här. Men alltfler vill veta hur de ska leva för att prestera så bra som möjligt och hur de kan öka chansen att undvika sjukdomar, säger Martina. Testa själv: Några av de absolut mest effektiva hälsoinsatserna är att försöka få tillräckligt med sömn, mycket motion och en hälsosam kost. Att ta D-vitamintillskott under den mörka årstiden kan också vara en god idè. Japp, det är definitivt biohacking, med bevisat god effekt.


Bada i endorfiner (och iskallt vatten)
För några år sedan hade gemene man inte en susning om vad endorfiner var för något. Nu vet de flesta namnet på det hormon som gör oss lyckliga och ibland nästan höga. Ett säkert sätt att få njuta av ett kroppseget rus är att bada mitt i vintern. Kanske är det därför som vinterbad har blivit superpopulärt runt om i landet. I Stockholm har vinterbadarklubben Tanto bastu tvingats pausa sitt medlemsintag, efter ha nått maxkvoten på 530 badare. - Jag började med vinterbad för tre år sedan, när jag hade varit ute och sprungit och fick lust att hoppa i havet på höstkanten. Sedan dess har jag fortsatt att bada, varje vecka, året om, säger Helena Kubicek Boye (författare, psykolog och hängiven vintersimmare). Hon förklarar att vi får en kraftig reaktion i kroppen när vi badar i det iskalla vattnet, som kan förklara lyckoruset. Kroppen ställer in sig på överlevnadsläge, genom att hålla de vitala organen varma. - Då frigörs även endorfiner som gör att vi känner oss alerta. Många beskriver det som att de "nollställer sig" med ett kallt bad. När man badar ute får man även en upplevelse av att vara ett med naturen, vilket i sig också visat sig ha många positiva effekter på såväl blodtryck som stresshormon, förklarar Helena. Hon är övertygad om att baden stärker oss både mentalt och fysiskt. - Studier visar att vi får bättre immunförsvar. Vi får mer av det bruna, nyttiga fettet och vi får även en aktivering av stressystemet som gör oss mer stresståliga i andra situationer. Testa själv: Kontakta en vinterbadarklubb, de finns runt om i Sverige. Och bada aldrig ensam.

Sömn och sport framför sprit
Sena festnätter, få sömntimmar och ett fett drinkkonto var lika med status under större delen av 2000-talet. Men nu har trenden svängt. Idag är hälsorelaterade ämnen som sömn och veganism intressantare än klubbkultur och drinkar, och som vanligt visar den yngre generationen vägen. - Det finns en ökad medvetenhet kring hälsa och träning hos unga, som minskar deras intresse för att dricka. Men samtidigt som festandet minskar så ökar också användandet av sociala medier, säger Elina Gregor, pr-företagare och expert på trender inom livsstilsfrågor. För ja, visst hittar vi en av oskarna till det minskade drickandet i mobilen. Dopaminkickar behöver inte längre jagas under stökiga kvällar på stan när de finns lättillgängliga i telefonen. Alkoholdrickandet hos unga har halverats sedan 90-talet, enligt Socialstyrelsen. Testa själv: Systembolaget erbjuder idag bra, alkoholfria alternativ - alltifrån bättre bubbel och roliga ölsorter till finviner.

Denna informationen har jag hittat i Amelia NR 1/2020

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • Ett tips!
  • 282 visningar

Gillar

Kommentarer

Diana Saelöen
Diana Saelöen,
Vilket superintressant inlägg... tror att jag måste läsa det flera gånger för att ta åt mig av all kunskap. Det där med att gå i skogen är guld värt... svårt att hitta någon skog att tala om i min närmaste omgivning men när jag är stressad eller ledsen är det skogen jag längtar till
nouw.com/fibrolivet
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vad synd att du inte har någon skog i närheten, för det är verkligen skönt att komma ut ibland.
nouw.com/frökenrödlök
tess
tess,
Tack för den här infon, skitbra skrivet av dig 😊 kram
tessthelin.se
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Kul att du gillar infon, det är dock inte jag som skrivit det..
nouw.com/frökenrödlök
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229