12 kroppssignaler du aldrig ska ignorera

Hej Hej <3

Dessa tips kommer ifrån tidningen Må bra Januari 2020

1. Smärta i käken

De vanligaste symtomen på en hjärtinfarkt är smärta eller tryck i bröstet, andnöd, illamående och trötthet. Men ibland kan symtomen komma från helt andra delar av kroppen, framför allt bland kvinnor som ofta har mer diffusa symtom än män. Hos vissa kan ena armen domna eller kännas öm, andra kan få ihållande smärta i käken eller nacken. Symtom från hjärtat kan nämligen stråla ut i helt andra delar av Kroppen. Upplever du bröstsmärta som inte släpper tillsammans med andra vaga symtom du inte känner igen ska du söka hjälp.

2. Plötslig värk i vaden

Smärta i en vad beror oftast på att man har överansträngt sig och helt enkelt drabbats av träningsvärk. Men inte alltid. Har man värk samtidigt som benet svullnar och känns tungt och varmt, kan det bero på en blodpropp. Det är viktigt att söka hjälp snabbt om man misstänker en propp i vaden. I värsta fall kan den lossna och hamna i lungan.

3. Blixtar och sotflagor i synfältet

Blixtar i utkanten av synfältet och stora, rörliga fläckar som liknar sotflagor är ett tecken på glaskroppsavlossning. Det i sig behöver inte vara akut farligt men det kan leda till att det går hål på näthinnan eller att näthinnan lossnar. Då behöver man behandling för att synen inte ska skadas. Rådgör med din vårdcentral om du ser blixtrar eller sotflagor. Om du däremot ser en mörk skugga i utkanten av synfältet ska du söka hjälp direkt.

4. Plötslig och intensiv huvudvärk

Om en huvudvärk kommer som en blixt från klar himmel och smärtan är svårare än vanligt kan det var tecken på en stroke eller en TIA, som är en förvarning om en kommande stroke. Ibland kan symtomen också smyga sig på under loppet av ett dygn. Får du kraftig huvudvärk tillsammans med yrsel, känselbortfall på ena sidan av kroppen, synförlust och talsvårigheter är det viktigt att söka hjälp snabbt. Varje sekund är viktig för att man ska kunna återhämta sig från en stroke.

5. Ryggvärk som aldrig går över

Oförklarlig smärta i ländryggen har i de allra flesta fall en helt naturlig förklaring, även om läkaren inte hittar något fel. Men i sällsynta fall kan det vara ett tecken på allvarligare sjukdom. Ett exempel är gynekologisk cancer som ofta har vaga symtom. Förutom kronisk smärta i ländryggen brukar man även ha andra symtom, till exempel diffus värk i magen och blödningar. Ibland är ryggvärk också ett tecken på metastaser hos personer som tidigare har haft cancer.

6. Ständigt toalettspring

Att springa på toaletten i tid och otid kan ha m��nga orsaker och de flesta av dem är inte farliga, även om de kan var obehagliga. Det kan helt enkelt handla om att man dricker mycket eller att man har trängningsinkontinens. Då blir blåsan överaktiv och det resulterar i att man "skvätter" ofta. Ett ständigt kissande kan ibland också vara tecken på diabetes typ 2. Om man behöver kissa åtta gånger på ett dygn trots att man inte dricker mer än normalt kan man behöva kolla upp det hos doktorn.

7. Stel nacke

Nackstelhet brukar beskrivas som att man har svårt att böja huvudet framåt. Har man inga andra symtom kan stelheten bero på att man sovit i en konstig position eller att man överansträngt nackmusklerna, kanske för att man suttit och arbetat i en obekväm ställning. Men har man feber, kraftig huvudvärk, är ljuskänslig samtidigt som man är stel i nacken kan det ibland vara tecken på något allvarligt. Hjärnhinneinflammation eller hjärnblödning, till exempel. Då ska man söka hjälp direkt.

8. Natthosta

Så vitt du inte just varit förkyld eller har en pågående allergi, kan natthosta ibland vara ett tecken på hjärtsvikt. När man ligger ner en längre period kan man helt enkelt få vätskeansamlingar i lungor och hjärta och det orsakar hostandet. Om du bara hostar när du ligger ner, till exempel på natten, kan det vara bra att kolla upp. Det gäller särskilt om du även känner dig andfådd och trött.

9. Flytningar ur brösten

Kvinnor som fött barn och ammar kan få flytningar ur en eller båda bröstvårtorna i ett par år efter att de slutat amma. Ibland kan det även vara en biverkan av p-piller eller andra läkemedel. Får man en grönaktig flytning kan det bero på en cysta under bröstvårtan medan en blodig flytning kan bero på en tumör (som i de flesta fall är godartad). Men flytningar ur brösten ska, speciellt om det handlar om en blodig sådan, för säkerhetsskull alltid kollas upp. Ibland är det nämligen ett symtom på bröstcancer. Det kan också röra sig om en tumör i hypofysen.

10. Ditt bajs har en ovanlig färg

I de flesta fall är det vad du äter som avgör färgen på din avföring. Är bajset svart, kan det bero på att du ätit järnrik mat som blodpudding. Men det kan ibland även bero på en blödning i magen, till exempel magsår eller sår i tolvfingertarmen. Då brukar bajset likna tjära eller kaffesump och lukta illa. (tillägg av Marica, luktar inte bajset alltid illa?! ;)) Är avföringen däremot så ljus att den nästan är vit, kan det vara ett tecken på att levern eller gallan inte fungerar som den ska, och man kan ha en sjukdom i gallvägarna. Hör av dig till vårdcentralen om din avföring ändrar färg trots att du äter som du alltid har gjort och du inte har börjat med något nytt läkemedel nyligen. Vissa mediciner kan nämligen också påverka färgen.

11. Heshet som inte går över

Ibland kan ihållande heshet bero på att man har reflux, alltså sur magsaft som läcker upp ur magen till strupen. Det kan orsaka heshet. Ett annat symtom är att man är som hesast på morgonen. Det beror på att magsaften lättare läcker när man ligger ner.

12. Mellanblödningar

Att blöda mellan menstruationerna är oftast inte tecken på något livshotande. Åtminstone så länge man inte kommit i klimakteriet. Det kan helt enkelt bero på att man har bytt p-piller. Även akut p-piller kan ge blödning, liksom infektioner och godartade polyper. Så när ska man söka hjälp? Tumregeln är att man alltid ska söka hjälp om man får en blödning efter menopausen. Samma gäller om man blöder efter samlag.

Bilden är lånad från Freepik.com

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • Ett tips!
  • 288 visningar

Gillar

Kommentarer

LifeIsBetterAlive
LifeIsBetterAlive,
Hade fått söka hjälp jämt och det gör jag helst inte. Aldrig fått ett bra bemötande av en läkare. Eller jo. Två gånger. Andra gången vi kom till sjukan när jag hade lunginflammation som 13 åring. (Konstaterades ingen lunginflammation på första besöket för den läkaren var inte så intresserad) samt när jag var 28 och hade körtelfeber.

Däremot när jag som 1 åring hade feberkramp så var läkaren kass, vårdcentralen sög när jag kom in med yrsel, sjukhuset sög när jag upplevde andnöd (som var ångestrelaterad) och läkaren på akuten sög när jag kom in med strokeliknande symptom för ca två år sedan som sedan visade sig bero på stress då jag i stort sett blev utbränd av jobbet. Fick klara mig själv igenom allt. Så jag drar mig som fan för att kontakta vården. 🤷‍♀️
nouw.com/lifeisbetteralive
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vad tråkigt att du upplever vården så ... Själv är jag för det mesta nöjd.
nouw.com/frökenrödlök
LifeIsBetterAlive
LifeIsBetterAlive,
Skönt att du är nöjd. 😊
nouw.com/lifeisbetteralive